Skip to content
Internațional

Ucrainenii sărbătoresc Paştele în umbra războiului rus

Twitter

Numeroşi ucraineni, care au îndurat lupte intense, atacuri aeriene brutale şi pierderi de neimaginat, sărbătoresc duminică una dintre cea mai importante sărbători religioase în război, Paştele ortodox, relatează CNN.

Paştele, în mod tradiţional o perioadă de reflecţie şi renaştere, marchează exact două luni de război devastator, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reflectat la semnificaţia acestei zile, sâmbătă seara.

Astăzi a fost Sâmbăta Sfântă a creştinilor de rit oriental. Ziua dintre Crucificare şi Înviere. Se pare că Rusia este blocată în această zi”, a declarat el, potrivit news.ro.

Este ziua în care triumfă moartea, iar Dumnezeu ar fi plecat. Însă va exista o Înviere. Viaţa va învinge moartea. Adevărul va învinge orice minciună. Iar răul va fi pedepsit”, a adăugat el.

Mulţi ucraineni caută alinare în credinţă, pe măsură ce conflictul armat se intensifică în sudul şi estul ţării, iar unii vin acasă, din Polonia, pentru a petrece Paştele împeună cu cei dragi lor.

N-am fost niciodată atât de fericită în viaţa mea. Atunci când mi-am văzut în sfârşt soţul, în prima noapte aici, parcă visam”, declară CNN Maria Nikiforşin, în vârstă de 25 de ani,, la Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, cruţat în mare măsură de războiul rus.

Tânăra, care era însărcinată în nou luni atunci când a începutl războiul, este una dintre cei peste cinci milioane de ucraineni care au luat decizia dificilă de a pleca din ţară.

Ea s-a întors în Ucraina cu două zile înainte de Paşte, împreună cu bebeluşul cupluluui, Margarita.

Pentru mine a fost extrem de important să mă întorc acasă înainte de Paşte”. declară ea, exprimându-şi bucuria faţă de faptul că bunicii cuplului urmează să cunoască noul membru al familiei.

Mi-am dorit foarte mult să fim împreună. Există o rază de speranţă ca totul să fie bine”, spune ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *