Skip to content
Politică

UDMR a depus un proiect de lege prin care crește de la 4 la 5 ani mandatele primarilor și aleșilor locali

bugetul.ro

Mandatele aleșilor locali ar putea fi prelungite de la 4 la 5 ani, conform unui proiect de lege depus de UDMR și înregistrat miercuri la Parlament. Acest proiect este semnat de 26 de parlamentari ai UDMR și dorește modificarea  Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Dacă sunt adoptate, aceste prevederi ar urma să intre în vigoare după alegerile locale din acest an.

Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără nicio altă formalitate”, se arată în inițiativa lgislativă.

Totodată parlamenarii UDMR propun ca „durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor consiliului judeţean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului judeţean. În cazul în care mandatul consiliului judeţean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul vicepreşedinţilor consiliului judeţean, fără nicio altă formalitate„.

Un mandat mai mare al aleşilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate„, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii susțin că „experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor iar Senatul este Cameră decizională în acest caz, scrie B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *