Skip to content
Politică

UDMR, acuzații grave la adresa CSM

Joi, prin intermediul unui comunicat de presă, CSM  a reacționat cu privire la proiectul de autonomie al UDMR, susținând că prin intrarea în vigoare al proiectului ar fi încălcată Constituția României.

Citeste si CSM, reacție la proiectul de autonomie al UDMR

Sâmbătă, tot prin intermediul unui comunicat de presă UDMR reacționează la poziția exprimată de CSM.

Astfel, UDMR transmite că CSM și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimând „un punct de vedere politic” asupra proiectului de autonomie a ținutului secuiesc.

„UDMR își exprimă îngrijorarea față de poziția CSM în privința proiectului de autonomie al ținutului secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independenței justiției, și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimându-și un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege apărut în presă. CSM nu are voie să se comporte ca un actor politic”, se arată în comunicat.

„UDMR solicită public prezentarea de către CSM a unui raport (pe anul 2013 și pe cel în curs) în privința aplicării efective a prevederilor constituționale în domeniul utilizării limbii materne în justiție: numărul cazurilor în care s-a utilizat limba maternă — maghiară — (în cazurile civile, administrative și penale), strategia CSM în privința asigurării utilizării limbii materne în justiție, resursele umane și materiale alocate de CSM în acest sens și demersurile realizate de CSM pentru promovarea în rândul comunități minoritare etnice a utilizării limbii materne în justiție”, potrivit comunicatului.

Potrivit UDMR, poziția CSM „încalcă grav libertatea presei și libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept și principiile separării puterii”.

„Calificarea de către CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un ‘potențial de afectare a independenței și prestigiului justiției și o agresiune la principiile statului de drept’ constituie o gravă ingerință și încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a libertății presei”, a mai transmis UDMR prin intermediul comunicatului  de presă de sâmbătă.

1 comentariu la “UDMR, acuzații grave la adresa CSM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *