Skip to content
Politică

UDMR îl plesnește pe Tudose, care i-a amenințat cu spânzurătoarea pe ungurii autonomiști

agerpres.ro

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) îl plesnește pe Mihai Tudose, după ce prim-ministrul i-a amenințat cu spânzurătoarea pe ungurii autonomiști.

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri seară în emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV că subiectul autonomiei teritoriale a maghiarilor din Ținutul Secuiesc face parte dintr-un șir de „încercări de a băga bățul prin gard” care vor caracteriza anul 2018, anul centenarului Marii Uniri.

Șeful Executivului a fost extrem de dur cu privire la rezoluţia semnată luni de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) privind obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc:

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a afirmat Tudose.

În replică, UDMR-iștii au reacționat foarte dur joi, numărul 2 din uniune cerandu-i prim-ministrului sa prezinte scuze si sa isi retraga declaratia de „ev mediu”.

Porcsalmi Balint, presedintele executiv al UDMR, a reactionat dur pe Twitter (preluat de Hotnews): „Avand un mesaj caracteristic evului mediu, premierul Tudose a jignit si a amenintat comunitatea maghiara din Secuime. Domnia sa poate sa nu fie de acord cu un proiect politic insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere”.

De asemenea, pe pagina oficiala a presedintelui UDMR Kelemen Hunor a aparut un mesaj, tot al lui Porcsalmi Balint, in care i se cere lui Tudose sa isi ceara scuze public:

„Declaratiile premierului Mihai Tudose din cadrul emisiunii Jocuri de Putere sunt profund iresponsabile, nedemne pentru pozitia sa. Prin mesajul sau primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund si a amenintat nevoalat comunitatea maghiara din Secuime. Domnia sa poate sa fie sau sa nu fie de acord cu o declaratie politica sau cu un proiect politic, insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere. Premierul ori nu este informat ori nu a inteles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu romanii pe tema autonomiei. Ii cerem premierului sa-si retraga imediat declaratia si sa isi ceara scuze public!”

Joi seară, Tudose a revenit cu o precizare pe Facebook:

„În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român.

Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”.

3 comentarii la “UDMR îl plesnește pe Tudose, care i-a amenințat cu spânzurătoarea pe ungurii autonomiști

  1. nU CRED CA ESTE VORBA DE COMUNITATEA MAGHIARA,ESTE VORBA DE ASA ZISI POLITICIENI UNGURI PLATITI DE XY. EU SUNT SLOVAC CU STUDII LICEALE IN LIMBA MATERNA, SU SIMT NICIO AGRESIUNE.

  2. RESPECT ! Primului Ministru !CORECT! Steaguri = capete (unele fluturând și altele atârnând )…….,.poveste cu tâlc….

  3. LA CATE URGII AU FACUT REPREZENTANTII MAGHIARILOR DIN ROMANIA, ROMANILOR CARE TRAIESC IN TERITORIILE ROMANESTI, OCUPATE DE ACESTIA IN MOD VREMELNIC, CARE CONTINUA SI AZI, VEDETI CAZUL DE LA kAUFLAND ,CAND O UNGUROAICA NU I-A DAT UNUI ROMAN LA EL IN TARA LUI, MICII DORITI, EU SI INCA 200 DE PRIETENI,ROMANI TRANSILVANENI, M-ASI ANGAJA LA GUVERN, PE POST DE GADE ! Domnule PRIM MINISTRU, Tudose, nu ai pentru ce sa iti ceri scuze, ai avut o atitudine de BUN ROMAN, care se RAZVRATESTE,cand in tara la el, UNGURUL INCEARCA SA FACA EL REGULILE. Cand va fi nevoie, cand steagul lor jegos va flutura, CONTATI PE 200 DE ROMANI, PE POST DE GADE ! Parola dintre Guvernul Roman si NOI, va fi cea folosita de CRAISORUL MUNTILOR, No Hai> si imediat venim ca atunci, cu Securile pentru mai marii secuilor ! Cu ceilalti, folosim batele si bolovanii, ca la Posada si…Targu Mures !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *