Skip to content
Politică

„UDMR își bate joc de poporul român”. Reacție furioasă din PNL: UDMR este în afara Guvernului în acest moment

Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a reacționat dur, vineri, la Antena 3, după ce purtătorul de cuvânt al UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că formațiunea maghiară nu are ce explicații să dea pentru afirmațiile făcute în România de premierul ungar Viktor Orban.

„UDMR își bate joc de poporul român. A fost un afront și o bătaie de joc la adresa poporului român, ceea ce este intolerabil. Nu-mi doresc o criză guvernamentală, dar ultima declarație a purtătorului de cuvânt este de fapt un refren la UDMR-iști, au găsit acum că nu au ce comenta.

Acest afront UDMR nu este de acum. Să nu uităm ca ministrul Mediului nu e la prima abatere de acest fel, acum două luni intona imnul Ungariei la un meci al naționalei.

Eu mă așteptam la niște scuze din partea reprezentanților UDMR, să explice că se delimitează, dar din punctul meu de vedere UDMR e o filiala a FIDESZ, ei nu mai apără de mult interesele maghiarilor din Romania, ei sunt o trâmbiță a FIDESZ, iar Viktor Orban a reprezentat Rusia în România.

UDMR este în afara Guvernului în acest moment, și președintele și premierul s-au delimitat de acest mesaj. UDMR e parte din coaliție și nu se delimitează de acest mesaj, asta ar trebui să însemne plecarea acasă”, a declarat vicepreședintele național al PNL.

”Cuvintele lui Viktor Orban au fost scoase din context”

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat vineri, pentru Antena 3, că formațiunea maghiară nu va da niciun fel de explicații, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut UDMR „clarificări publice” după afirmațiile făcute de Viktor Orban.

„Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu e cazul ca noi să dăm explicații”, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al UDMR.

Klaus Iohannis a cerut explicații de la UDMR, în scandalul general de declarațiile lui Viktor Orban.

„Eu cred că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR-ului, fiindcă acolo au fost oameni din UDMR. Ei trebuie să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi foarte grav, sau nu au înțeles discursul și au aplaudat generic. Nimeni nu vrea să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt oficial a avut un discurs eronat”, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că afirmațiile premierului sunt inadmisibile și constituie o mare problemă pentru România. Klaus Iohannis a ținut să precizeze că se delimitează clar și fără echivoc de acele declarații.

”Este inadminsibil ca un înalt oficial european să vină cu teoria raselor, o teorie care a dus la al Doilea Război Mondial. E o teorie de cea mai tristă amintire. Nu poate fi acceptată! Este regretabil că un înalt oficial european vine cu un discurs cu o tentă anti-europeană. E greșit indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că a fost în Transilvania este o problemă pentru noi. Reacțiile spațiului public au artătat că sunt o problemă pentru noi. Într-adevăr, în Viena a încercat să retragă afirmațiile sau să reinterpreteze, ceea ce e jun semn că așa ceva nu merge. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică și oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo.”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *