Skip to content
Politică

UDMR, proiect controversat: limba maghiară în administrație

presalocala.com

Proiectul de lege al UDMR prin care s-ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept, a fost avizat favorabil de Comisia de muncă din Camera Deputaților, potrivit postului de televiziune Digi 24.

Decizia, luată de comisia condusă de deputatul Adrian Solomon și formată în majoritate de membri PSD, vine deși, recent, Liviu Dragnea susținea că, sub nicio formă, nu va accepta cerințele UDMR, dar și în contextul în care, frecvent, social-democrații lansează fumigene despre influența lui George Soros în societatea civilă din România.

Concret, este vorba despre proiectul UDMR de modificare a Legii administrației publice locale (nr. 215/2001), depus de 30 de senatori și deputați ai Uniunii pe 29 mai 2017.

Una dintre modificările prevăzute în acest proiect se referă la pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor sunt obligate să asigure folosirea limbii materne.

Forma propusă de UDMR este următoarea: „În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

De asemenea, se stabilește ce ar trebui să se înțeleagă prin „număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”: ”10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *