Skip to content
Politică

UDMR propune ca mandatele tuturor aleșilor locali să fie prelungite de la patru la cinci ani

bugetul.ro

Comisia pentru administrație publică a Senatului a adoptat luni un raport de admitere la inițiativa legislativă depusă de UDMR care vizează prelungirea duratei mandatelor tuturor aleșilor locali de la patru la cinci ani.

Inițiativa a fost adoptată tacit de Camera Deputaților luna trecută și urmează să fie trimisă plenului Senatului pentru dezbatere și vot final, potrivit G4media.

Raportul de admitere a legii a fost adoptat cu voturile PSD, UDMR și ALDE. Senatorii PNL s-au abținut, iar USR a votat împotrivă.

Practic, după ce va fi adoptată și va intra în vigoare, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va fi imposibil de realizat.

Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 128)

Mandatul primarului este de 5 ani (art. 151)

Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate (art. 152)

Consiliul județean se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 177)

Durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului județean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului județean. În cazul în care mandatul consiliului județean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul vicepreședinților consiliului județean fătă altă formalitate (art. 187)

Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 5 ani și se exercită în condițiile legii (art. 201)

Prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în anul 2020

Inițiatorii propunerii legislative dau ca exemple alte țări din Uniunea Europeană unde mandatele aleșilor locali sunt de cinci, șapte sau chiar opt ani, precum Austria (5 ani), Belgia (6 ani), Franța (6 ani), Germania (durată variabilă între 5 și 10 ani în funcție de legislația proprie fiecărui land).

”Un mandat mai mare al aleșilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel central. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administrațiile locale în situații dificile de suspendare a activității și a investițiilor inițiate”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei.

Majoritatea creată în jurul PSD în Parlament a mai introdus o modificare majoră în ceea ce privește alegerile locale: săptămâna trecută a modificat ordonanța de urgență prin care a fost amânat scrutinul pentru alegerea primarilor și consilierilor locali și județeni, introducând prevederea că data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament prin lege organică, și nu de guvern, așa cum a fost până acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *