Skip to content
Politică

UDMR respinge violența și solicită o soluție rapidă în dosarul extremistului maghiar

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru ziarul Magyar Nemzet, că UDMR respinge violența și solicită o soluție rapidă în dosarul în care Beke Istvan este acuzat că ar fi vrut să organizeze un atentat terorist de 1 decembrie. În acest context, Hunor atrage atenția că „de când Jobbik și organizațiile apropiate Jobbik au apărut în Transilvania, omul are un sentiment al creșterii radicalismului”.

„Nu dispun de informații suficiente despre cazul din Târgu Secuiesc pentru a face o apreciere sumară. Nu aceptăm nici o atitudine ce conduce la violență. Orice temă trebuie dezbătută prin argumente obiective, indiferent dacă vorbim de autonomie sau de drepturile comunității. Considerăm important ca, în cazul din Targu Secuiesc, să se adopte o soluție concretă, într-o procedură rapidă. În prezent, marea parte a mass-media de limba română prezintă subiectul sub aspectul răspunderii colective, ceea ce are ca efect calificarea de către societatea română ca sursă de pericol și a cererilor legitime ale maghiarilor.

Când sentimentele se vor calma, atunci trebuie să vorbim din nou despre sursele de nemulțumire ale maghiarilor. Oare nu rezultă ele din faptul că statul român nu și-a respectat și nu-si respectă angajamentele asumate acum aproape de 100 de ani? Pe de altă parte, de când Jobbik și organizațiile apropiate Jobbik au apărut în Transilvania, omul are un sentiment al creșterii radicalismului”, a spus Kelemen Hunor.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 1 decembrie, arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, acuzat că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

 

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, informează realitatea.net.

1 comentariu la “UDMR respinge violența și solicită o soluție rapidă în dosarul extremistului maghiar

  1. Si cum ramane cu sutele de ani de opresiune maghiara asupra Transilvaniei, timp in care Romanii erau tratati la fel ca animalele? Nu aveau drepturi nici pe departe egale cu cele ale cetatenilor maghiari…. Acuma, maghiarii au EXACT aceleasi drepturi ca orice cetatean de rand, si tot nu-s multumiti! Unde-i dreptatea aici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *