Skip to content
Politică

UDMR se opune unei alianțe cu PSD. De ce se teme partidul lui Kelemen Hunor

UDMR se opune unei alianțe de guvernare cu social-democrații și insistă pentru readucerea USR-iștilor la masa negocierilor, spun surse politice pentru PS News. Partidul condus de Kelemen Hunor se teme de faptul că o alianță din care să facă parte și PSD i-ar slăbi puterea de decizie și chiar i-ar putea face dispensabili. „E unul din principalele motive pentru care UDMR a  anunțat că va veni cu o propunere de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Al doilea ar fi că vor mai mult de la negocieri”, au precizat surse politice.

Amintim că liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, miercuri, printr-o postare pe Facebook, că formaţiunea va avea propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni pentru formarea Guvernului.

„UDMR va avea propunere de premier cu care vom merge în faţa preşedintelui, dacă ne va chema la consultări”, a anunțat, miercuri, Kelemen Hunor.

„Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliţie – indiferent că va fi o coaliţie PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – primul ministrul să fie dat de cea mai mică formaţiune, cea care reprezintă stabilitatea. Se poate vorbi despre faptul că UDMR are doar 6-7% în Parlament, dar nu acesta este important!”, a continuat Hunor.

DETALII AICI: Kelemen Hunor, anunț de ULTIMĂ ORĂ: UDMR va avea propunere de premier la consultările de la Cotroceni

PNL și PSD ar avea majoritate confortabilă și fără UDMR

PNL și PSD ar avea o majoritate confortabilă și fără partidul lui Kelemen Hunor. PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar beneficia un Guvern PNL-PSD.

Partidul Social Democrat are 157 de parlamentari (110 deputaţi şi 47 de senatori), iar Partidul Național Liberal (PNL) are 120 de parlamentari (81 deputați și 39 de senatori). Astfel, în cazul în care cele două formațiuni politice vor decide să formeze o alianță de guvernare, vor avea împreună 277 de voturi, respectiv parlamentari, cu aproximativ 43 de voturi peste cele necesare învestirii unui Guvern.

Precizăm că reprezentanţii PNL şi cei ai PSD se reunesc, joi, pentru a purta discuţii în vederea ieşirii din criza guvernamentală care durează deja de mai mult de două luni. Întâlnirea vine în contextul în care PNL a anunţat că încearcă să contureze o majoritate în jurul unui premier liberal, în timp ce PSD intenţionează să meargă la Cotroceni cu o propunere proprie. PNL a decis, în şedinţa Biroului Permanent Naţional de marţi seară, flexibilizarea mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu cei de la PSD cât şi cu cei de la USR.

Consultările de la Cotroceni ar putea avea loc vineri, deşi Administraţia Prezidenţială nu a făcut încă un anunţ oficial în acest sens.

Criza guvernamentală a fost generată, în 1 septembrie, de demiterea ministrului USR al Justiţiei, Stelian Ion, care a dus la votarea unei moțiuni de cenzură de către 281 de parlamentari şi demiterea Guvernului Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *