Skip to content
Politică

UDMR și-a impus omul de încredere în conducerea SRTv: Alin Gelmărean va ocupa două posturi de director

Inquam Photos/Octav Ganea

Șefa TVR, Doina Gradea, a demis întregul Comitet Director al TVR-Cluj (condus de Romeo Couți) și a numit o nouă conducere propusă de UDMR, prezidată Alin Gelmărean. Potrivit gazetadecluj.ro, toate acestea s-au făcut însă ilegal.

Solicitați să explice motivul pentru care soțul lui Vig Emese ocupă două funcții de director (director TVR Cluj și director al redacției în limba maghiară), Debreczeni Hajnalka, membru al Consiliului de Administrație al SRTv, a transmis că aceasta a fost opțiunea formațiunii politice UDMR – ca Gelmărean să conducă ambele instituții.

Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, este regizoarea documentarului „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” despre istoria maghiarilor din Transilvania, finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români.

Analiza acestui documentar (semnată de I.Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918.Teza din filmul UDMR este susţinută, în primul rând, de cei mai radicali politicieni de la Budapesta, fiind, din nou, evident, că dl Kelemen Hunor este, şi de această dată, un proxy al intereselor Ungariei. /…/ Nici nu mai are sens să amintim de principiul „ascultă şi partea opusă”, esenţial în istoriografie, care ar fi trebuit regăsit în documentar”. 

Astăzi, 11 ianuarie, la ora 11.00, a avut loc o conferință în Sala Radio Cluj, cu reprezentanții redacției în limba maghiară Minorități și reprezentanți din Consiliul de Administrație al SRTv.

Citiți AICI articolul complet

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *