Skip to content
Politică

UDMR va face campanie pentru ”DA”. Kelemen Hunor: Rezultatul referendumului este previzibil

presalocala.com

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat pentru PSnews că întrebările propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai sunt cele preconizate, sunt simple și pot fi explicate ușor, formațiunea politică pe care o reprezintă urmând să susțină acest demers inițiat de șeful statului.

”Desigur, răspunsul nostru este DA la ambele întrebări. O precizare, însă, în ceea ce privește a doua întrebare: e nevoie de revizuirea Constituției. Iar atunci când va fi posibil, noi vom cere mai mult, și anume eliminarea definitivă a Ordonanțelor de Urgență, nu numai în domeniul Justiției. Ele să fie posibile doar în caz de război sau de calamități naturale.

În Parlament se poate legifera prin procedură de urgență în trei săptămâni dacă există majoritate, voință politică și disciplină. Ordonanțele de urgență au dăunat foarte mult în ultimii 28 de ani de când este posibil acest transfer păgubos de putere legislativă de la Parlament la Guvern”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR consideră că rezultatul referendumului e previzibil.

”Nu cred că vom avea vreo surpriză la niciuna dintre întrebări. Cei care se vor prezenta la vot vor vota afirmativ, cel puțin la prima întrebare nu cred că va exista cineva care să zică NU.

Noi vom recomanda simpatizanților noștri să meargă la referendum și să voteze DA la ambele întrebări formulate de președintele Iohannis. Evident, a doua zi, pe 27 mai, nu se va întâmpla nimic. Până nu modifici Constituția nu se va schimba nimic, dar va fi o presiune extrem de importantă a populației la adresa clasei politice. Vom face campanie pentru acest referendum”, a completat Kelemen Hunor.

Márton Árpád: ”Greșeală de formulare”

La rândul său, Márton Árpád-Francisc, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților din partea UDMR, consideră că a doua întrebare a referendumului conține o eroare de formulare.

”Cele două întrebări sunt trei, pentru că cea de-a doua conține, de fapt, două întrebări. Și e posibil să vreau să răspund cu DA la prima parte a întrebării și cu NU la a doua. Din punctul meu de vedere e o greșeală de formulare”, a spus Márton Árpád-Francisc pentru PSnews.

Tot în legătură cu a doua întrebare, mai exact cea de-a doua parte a ei, reprezentantul UDMR consideră că este neclară, pentru că nu se precizează exact cine ar mai putea ataca Ordonanțele de Urgență la Curtea Constituțională.

”În acest moment, singurul care poate ataca OUG-urile la CCR este Avocatul Poporului. Noi am vrea – iar pentru asta va trebui schimbată Constituția – ca și parlamentarii să aibă acest drept, pentru că, în conformitate cu prevederile constituționale, Parlamentul este singura autoritate legiuitoare”, a adăugat Márton Árpád-Francisc.

Întrebările propuse de Iohannis

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat joi că preşedintele a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum.
Astfel, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *