Skip to content
Politică

Udrea, nou mesaj pe Facebook. Fosta șefă PMP face o propunere ce îi vizează pe toți cei aflați în arest preventiv

Echipa de comunicare a Elenei Udrea transmite un nou mesaj pe pagina de socializare a fostei șefe PMP. În cadrul celui mai recent mesaj, se vorbește de prevederile ”strâmbe” ale noului Cod de Procedură Penală, care, printre altele, presupun obligația judecătorilor de a analiza probele administrate de procurori, dar în realitate acest lucru nu s-ar întâmplă.

Cei care îi postează mesajele fostului ministru subliniază și că, având în vedere numărul mare de dosare pe care judecătorii trebuie să le analizeze zilnic, multe din aceste dosare ”vin cu fundă la instanţă şi tot aşa se întorc fără a fi deschise.”

În cadrul postării, se vorbește și de necesitatea stabilirii infracțiunilor care prevăd o stare de arest preventiv și că se impune modificarea Codului de Procedură Penală ”pentru a se clarifica aceste situaţii şi pentru a nu mai obliga judecătorii să intre la momentul desfăşurării anchetei penale pe fondul cauzei.”

”Mai mult, chiar judecătorii atrag atenţia inculpaţilor şi avocaţilor apărării că, la acest moment al urmăririi penale, argumentaţia trebuie să se refere la motivele pentru care inculpatul nu trebuie judecat în arest preventiv, fără să se intre pe fondul cauzei. Ceea ce vine în contradicţie cu prevederile noului Cod Penal.”, mai punctează Elena Udrea.

Iată explicațiile integrale ale echipei de comunicare a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea:

”Cum e cu „probele” împotriva Elenei Udrea

S-a tot vorbit despre faptul că prelungirea arestului preventiv în cazul Elenei Udrea ar demonstra, de o manieră peremptorie, că există probe împotriva sa. Această asumpţie este rezultatul prevederilor noului Cod de Procedură Penală, care presupune existenţa unor probe din care să rezulte „suspiciunea rezonabilă”. Asta în condiţiile în care, pe vechiul Cod, se cereau doar „indicii temeinice”.

Practic, noul Cod de Procedură Penală obligă judecătorii de drepturi şi libertăţi să intre pe fondul cauzelor şi să analizeze probele. În realitate însă, acest lucru nu se întâmplă niciodată. Vorbim de termene date, uneori, de pe o zi pe alta, ceea ce ar presupune ca un judecător să analizeze mii de file ale unui dosar în doar câteva ore. Şi s-ar putea să aibă chiar şi 10 dosare în aceeaşi zi.

De fapt, dosarele vin cu fundă la instanţă şi tot aşa se întorc fără a fi deschise.

Mai mult, chiar judecătorii atrag atenţia inculpaţilor şi avocaţilor apărării că, la acest moment al urmăririi penale, argumentaţia trebuie să se refere la motivele pentru care inculpatul nu trebuie judecat în arest preventiv, fără să se intre pe fondul cauzei. Ceea ce vine în contradicţie cu prevederile noului Cod Penal.
Vina nu este însă a judecătorilor, care, fizic, nu pot să analizeze probele din dosar şi se bazează adesea pe referatele procurorilor. De aceea, şi vedem motivări copy-paste după referate – aceştia copiază de pe stick argumentele procurorilor şi şi le însuşesc tocmai din cauza aglomerării extraordinare.

Aşa se face că, pe două denunţuri şi două declaraţii din dosar, Elena Udrea stă în arest preventiv de două luni de zile, pentru că şi denunţurile şi declaraţiile sunt considerate probe. Dar, dacă nu te uiţi pe ele să vezi că sunt contradictorii, că se schimbă de la un moment la altul, că nu se corelează între ele şi nici cu nimic altceva, rişti să spui că sunt motive pentru arestarea preventivă. Lucru care se întâmplă aproape în toate dosarele complicate cu mii de file şi zeci, sute de inculpaţi.

Soluţia ar fi să se ştie clar care sunt infracţiunile care necesită în timpul anchetei arestarea preventivă. Pentru că există cazuri în care o persoană acuzată de o evaziune fiscală de 10.000 de lei stă 5-6 luni în arest preventiv pentru că există probe care să conducă la „suspiciuni rezonabile”.

Trebuie, deci, modificat Codul de Procedură Penală pentru a se clarifica aceste situaţii şi pentru a nu mai obliga judecătorii să intre la momentul desfăşurării anchetei penale pe fondul cauzei.”, notează echipa de comunicare a Elenei Udrea în cel mai recent mesaj postat pe pagina sa de socializare.

3 comentarii la “Udrea, nou mesaj pe Facebook. Fosta șefă PMP face o propunere ce îi vizează pe toți cei aflați în arest preventiv

  1. Trebuie modificat Codul de Procedură Penală pt Inculpata Udrea Elena Gabriela :)) mars „În catuse la ginecolog”De ce nu s-a gandit la consecinte cand a pus laba pe gramezi de euroi?

  2. Trebuie modificat Codul de Procedura Penala pt Inculpata Udrea Elena Gabriela :))mars „În catuse la ginecolog”De ce nu s-a gandit la consecinte cand a pus laba pe gramezi de euroi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *