Skip to content
Justitie

Udrea nu scapă de emoții! Judecătorii au amânat pentru 22 iunie pronunțarea în dosarul Gala Bute privind recursul în casație invocat de fostul ministru

Inquam Photos/George Călin

Elena Udrea nu scapă de emoții! Judecătorii au amânat pentru 22 iunie pronunțarea în dosarul Gala Bute privind recursul în casație invocat de Elena Udrea. Este ultima cale de atac a sentinței de 6 ani pe care trebuie să o execute fostul ministru. Elena Udrea a fost condamnată definitiv, în 7 aprilie.

Este vorba de ultima cale de atac pe care o prevede legislația din România prin care atât Elena Udrea, cât și Rudel Obreja ar putea să „răstoarne” condamnările pronunțate de numele lor în Dosarul „Gala Bute”. După epuizarea ei, cei doi au calea deschisă către CEDO.

În cele 3 zile care s-au scurs după ce autoritățile române au adus-o în țară și au depus-o la Penitenciarul Târgșor, Elena Udrea a scris un amplu mesaj pe care l-a postat pe Facebook cu ajutorul apropiaților. Condamnată la 6 ani de pușcărie în Dosarul „Gala Bute”, cu alte 2 procese pe rol, Elena Udrea dă vina pe „statul paralel”.

„(…) Eu am avut curajul să vin în România acum 3 ani de bunăvoie, să mă supun rejudecării dosarului Gala Bute, crezând că justiția a devenit corectă și independentă după Decizia nr. 685/2018 a CCR și că voi avea parte de lege și dreptate de data asta! (…) Acum mi se spune clar ”ție nu vrem să îți aplicăm legea, în cazul tău nu vrem să respectăm nici legea, nici decizia CCR, nici cea a CJUE, nu vrem să respectăm nimic” ”, a scris Elena Udrea într-un mesaj transmis din pușcărie.

Dosarul Gala Bute

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute” la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

A fost condamnată din nou, dar plecase din țară înainte ca instanța să dea sentința. A fost găsită în Bulgaria, iar autoritățile române au făcut cerere de extrădare.

Elena Udrea a încercat să obțină suspendarea mandatului european de arestare la CEDO, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a refuzat solicitarea.

Udrea a invocat în sprijinul cererii sale mai multe articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, arătând în special că urmează să fie închisă în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România. Ea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. De asemenea, a susţinut că a fost condamnată de o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

Argumentele ei nu i-au convins pe magistraţii europeni, care „au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii”, a comunicat CEDO, fără a-şi motiva decizia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *