Skip to content
Politică

Udrea revine și contraatacă: Puține lucruri îmi sunt străine ca om politic!

Miercuri seară în emisiunea „Ediția de seară de la postul Romania TV”, jurnalistul Victor Ciutacu a avut un invitat special: fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

În emisiune au fost dezbătute anumite aspecte ce țin de dosarele sale de la DNA, modul în care sunt finantate campaniile electorale, dar și abuzul unor institutii față de unii oameni politici.

Totodată, în emisiune s-a vorbit și despre cerința Comisiei Europene față de România de a întreprinde actiuni hotarate pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie, potrivit raportului MCV. In acest sens, CE cere ca Romania sa acorde fonduri pentru functionarea eficienta a Agentiei pentru Recuperarea Bunurilor Confiscate. DNA a demonstrat ca a facut pasi insemnati in recuperarea bunurilor din dosarele de corupție.

Elena Udrea are un sechestru de 1,8 milioane euro pe avere si o cautiune de 5 milioane de lei.

Deputatul a denunțat abuzul instituțiilor statului față de anumite figuri publice care nu sunt lăsate să își demonstreze nevinovăția, ci sunt puse să defileze în cătușe pentru a manipula opinia publică: „Este firesc ca o avere, bunurile dobandite in urma unor infractiuni sa fie confiscate, dar lucrurile alea trebuie dovedite intr-o instanta. Cu asta sunt de acord. Dimpotriva, in Romania, accentul nu se pune pe recuperarea prejudiciului ci pe arestare, condamnare. Un om care este aratat in catuse de 1 milion de ori genereaza perceptia vinovatiei in fata opiniei publice. Pe de alta parte, chiar si judecatorii. Si eu sunt oameni, si ei se uita la televizor. No in fluentam aceast aperceptie aratand un om in catuse, tot justitia invoca aceasta perceptie de vinovatie. De vreo 3 ani, de cand exista acest exces de incatusare. ”

Totodată, Udrea s-a plâns de faptul că deși există numeroși politicieni cu nereguli și implicați în diferite cazuri care ar putea deveni mari dosare de corupție de care institutiile anticoruptie nu se ating: „Inainte nu erau anchetate nume mari din politica. Au fost ministri care erau cercetati, deferiti justitiei, altii condamnati si nu au fost purtati in catuse la mom in care erau acuzati de Parhcet. Cand spunem nume mari au cazut de pe soclu: sa vedem cate nume mari. Daca este un fetis, e in regula… Unii nu sunt nici macar acuzati. Nume mari…in afara de mine pe cine mai stiti? Coruptie in perioada de dinainte a fost rezumata la Elena Udrea. La asta se rezuma marele nume sacrificate pe altarul coruptiei. ”

Pe de altă parte, Udrea a declarat că averea sa este prezentată în declarația de avere și că nu deține bunuri ascunse: „Toata lumea presupune ca am conturi  in afara si stau pe mormane de bani. Domnul Severin (Adrian Severin-n.r.) se refera la acele averi care sunt in afara dar nu sunt justificate, nu sunt ilicite. Este o practica, multe tari europene au avut aceasta amnistie fiscala pentru banii care sunt afara si pentru care n-a fost justificare. ”

Mai mult, deputata a punctat că DNA este o institutie de lăudat pentru activitatea sa, dar că ar putea exista tendința unui abuz: „Nimeni nu poate sa ia meritul institutiei (DNA) pentru ceea ce a facut in ultimii 10 ani. DNA-ul si iniante a fost bun si nimeni nu poate spune ca nu functioneaza, ca n-a avut o activitate bugata, ca n-au fost dosare care au plecat in instanta in ultimul an. Pentru o tara in care exista coruptie perceptia ca DNA-ul lucreaza este corecta. Daca este adevarat ca sunt 14 000 de sesizari la DNA, n-au lucrat la sesizari despre Elena Udrea. Problema este ca trebuie sa fi foarte atenti ca aceasta satisfactie pe care DNA o da sa nu incurajeze abuzuri din partea acestei institutii. In timp ce mie mi s-au facut cereri de arestare preventiva, dosare peste dosare, alti colegi din politica desi au denunturi facute fara numar nu sunt nici macar deranjati cu o intrebare. ”

Udrea nu a ezitat să atragă atenția asupra faptului că puterea corupe: „Vedem cu totii si cand e vorba de guvernul de tehnocrati si de ceilalti politicieni, cand ai foarte multa putere esti in ideea riscanta de a nu mai avea masura. Ori judecam oamenii dupa faptele lor care contravin legii sau dupa popularitate si cat de cunoscuti sunt in ochii opiniei publice.”

Fostul ministru a amintit de activitatea sa de la Ministerul Dezvoltării și Turismului de care a declarat că este mândră: „As imparti activitatea mea in 2, de ministru cu care ma mandresc si activitatea mea de om politic. Parerea mea este ca in acel dosar (Gala Bute) acuzatiile sunt gresite.”

Nu în ultimul rând, Udrea a vorbit și despre finanțările dubioase care se fac în campaniile electorale și a și dat exemple în acest sens: „Sunt foarte putine lucruri care imi sunt straine ca om politic. Toti ceilalti care au facut exact ce am facut eu sau poate mai rau fie nu recunosc. A ascunde lucrurile acestea sub aerul inocent: noi n-am facut asa campanii, n-am finantat asa candidatura, la ce va folosi? Intram in an electoral. Cums sa se finanteze? Campaniile electorale se fac pe milioane de euro.  Daca vom continua sa fim ipocriti si sa nu recunoastem ca exista o problema timp de 26 de ani in care este implicata nu doar clasa politica ci si toata societatea…”

„Da, stiu ca Dorin Cocos a finantat campaniile PDL. Stiu ca asa s-au dus banii. O mare parte din banii care se duc in campanie merg la presă.”, a mai punctat Elena Udrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *