Skip to content
Politică

Udrea vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, dar de ce a tăcut până acum?

Deputatul Elena Udrea (fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului) intenţionează să dezincrimineze abuzul în serviciu, dar de ce a tăcut până acum?

Într-o intervenţie telefonică, luni seară, în emisiunea jurnalistului Victor Ciutacu de la România TV, Udrea a iterat ideea că „abuzul în serviciu, aşa cum e reglementat în România, nu există nicăieri în Europa şi nici în Statele Unite”.

„Eu spun despre faptul că abuzul în serviciu, aşa cum e reglementat în România, nu există nicăieri în Europa şi nici în Statele Unite, încă din vară. Mă surprinde că abia acum a devenit un subiect de interes pentru presă, dar este foarte bine, pentru că, vedeţi dumneavoastră, nu suntem în stare în România nici să discutăm erorile care există în legislaţia penală. E adevărat, într-un cod penal şi într-un cod de procedură penală adoptate în vremea Guvernului din care am făcut parte. Nu suntem în stare nici să corectăm aceste erori punând în practică deciziile Curţii Constituţionale. Deci discutăm pe o legislaţie penală neconstituţională. De aceea mă bucur că dumneavoastră, presa, chiar cu întârziere, aţi găsit să trataţi acest subiect. 

Nu vreau să spun că aş fi fost cenzurată. Nu a existat un interes din partea presei să discute acest subiect şi anume faptul că în România există incriminată o faptă de abuz în serviciu care nu e incriminată nicăieri în Europa, nu este considerată faptă de corupţie în Europa şi nu există această faptă incriminată ca fiind faptă penală nici măcar în Statele Unite. 

Probabil până acum nu a fost în interes. Pe mine m-a surprins faptul că astăzi dintr-o dată a devenit un subiect care a născut ceva agitaţie”, a afirmat Udrea.

Întrebată dacă ea, în calitate de jusrist, ştia de situaţia juridică a abuzului în serviciu, Elena Udrea a răspuns negativ.

„Nu, nu am ştiut, nici nu m-a interesat, recunosc, aceasta este o autocritică, faptul că deşi eram membru al Guvernului nu m-a interesat ce scrie în aceste coduri. (…) Ştiţi când am aflat că această faptă nu e incriminată nici în Statele Unite şi nici în Europa? Astă-vară. Nu am ştiut, pur şi simplu”, a punctat fostul ministru.

De asemenea, în privinţa unei propuneri de lege în acest sens, deputatul a declarat: „Există proiecte în Parlament, dar toată lumea se teme să le susţină, să le promoveze pentru a fi votate. Uitaţi: mi-am spus un punct de vedere, am încercat să explic cum stau lucrurile în Europa, cum stau în Statele Unite şi deja se comentează că o fac pentru că am un interes. Bun, eu nu am o problemă, că oricum îmi asum ceea ce spun şi ceea ce cred, dar cred că mai bine ar iniţia altcineva tocmai pentru a scuti de critici şi de dezbateri şi de opoziţie un astfel de proiect care este necesar în România”.

Când sociologul Marius Pieleanu (prezent în platou) i-a amintit că Alina Bica (fostă şefă a DIICOT) a participat direct la elaborarea noului Cod de procedură penală, Elena Udrea a replicat: „Vă dau dreptate şi eu cred că ea acum regretă că a scris un cod care uitaţi, are erori”.

1 comentariu la “Udrea vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, dar de ce a tăcut până acum?

  1. Banuiesc ca si de data asta veti tine comentariul la secret de Stat si nu-l veti da publicitatii. De ce oare, fiindca va e teama ca faceti un abuz in serviciu? Ar fi haios si asta ar demonstra ca inclusiv presa romaneasca face aceste abuzuri de care va e teama ca vor fi descoperite! De ce nu initiati dvs., jurnalistii, un proiect de lege in acest sens, de modificare a multor anomalii din Codul Penal? Avocati, juristi, care sa va dea o mana de ajutor aveti, slava Domnului…Elena Udrea, practic, va da un impuls de care ar fi pacat sa nu profitati, fiindca – nu-i asa -, sunteti ” cainele de paza al democratiei ”! E timpul sa iesiti din rutina zilnica si sa puneti umarul la ceea ce se numeste respectarea normelor democratice. Nu ma vanati vrajitoare, fiindca o faceti in gol : meseria de jurnalist nu se face la ordin sau cu copy paste dupa ce scriu altii! Va urez succes!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *