UE: 20 de miliarde de euro pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Sursă foto: nato.int
Sursă foto: nato.int

Uniunea Europeană va propune un fond dedicat aprovizionării armatei ucrainene în următorii patru ani, de până la 20 de miliarde de euro, scrie Jacopo Barigazzi în POLITICO.

Propunerea nu prevede ca plățile pentru armament să fie făcute direct de Uniunea Europeană,  Bruxelles urmând să ajute statele să-și acopere propriile costuri de achiziționare și donare a unor echipamente. De asemenea, aceasta ar urma să sprijine cu asigurarea instruirii  soldaților ucraineni.

Este o abordare pe care UE a adoptat-o la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar noua propunere, redactată de serviciul diplomatic al UE, ar amplifica efectiv această strategie.

Pentru început, prețul ar reprezenta un angajament substanțial pentru UE, majorând de aproape cinci ori suma de 4 miliarde de euro alocată până în prezent de către blocul comunitar pentru eforturi similare în ultimul an și ceva.

De asemenea, ar consfinți o schimbare ideologică radicală pentru UE, respectiv un proiect de pace autodeclarat. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, conceptul de subvenționare de către UE a transporturilor de arme către o zonă de război ar fi fost de neconceput. Acum, este pe punctul de a fi consacrat pe o perioadă de mulți ani.

În mod ironic (și poate revelator), toate acestea se fac prin intermediul unui fond preexistent denumit Facilitatea europeană pentru pace (EPF).

Propunerea privind fondul militar dedicat face parte din eforturile mai ample ale UE de a-și arăta angajamentul pe termen lung față de Ucraina. Aripa diplomatică a UE, Serviciul European de Acțiune Externă, a redactat, de asemenea, un plan – raportat pentru prima dată de POLITICO – care sugerează o serie de angajamente de securitate pe care UE le poate lua față de Ucraina în următorii ani.

De asemenea, planul vine în completarea unei propuneri a UE de a aloca 50 de miliarde de euro pentru asistență non-militară pentru Ucraina între 2024 și 2027.

Noua propunere de finanțare militară a fost trimisă luni țărilor UE pentru evaluare, miniștrii de Externe urmând să o discute joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles. Obiectivul, au declarat doi dintre diplomați, este de a adopta propunerea până în toamnă.

Până în prezent, UE a întâmpinat dificultăți repetate atunci când a încercat să aprobe suplimentări treptate ale fondului său de armament pentru Ucraina, în condițiile în care luptele politice și Ungaria, care încă întreține legături cu Rusia, au provocat întârzieri.

Alocarea a până la 20 de miliarde de euro pentru acest efort ar permite liderilor UE să transmită Moscovei mesajul că sunt gata să facă tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina. Gândit pe o perioadă de patru ani, fondul ar permite UE să atragă anual 5 miliarde de euro. Cu toate acestea, cifrele ar reprezenta un plafon și nu ar trebui să servească drept garanție că toți banii vor fi cheltuiți.

„Nivelul nostru de sprijin pentru Ucraina în domeniul militar este acum atât de ridicat, încât banii alocați Facilității europene pentru pace pentru Ucraina se vor epuiza în curând”, a declarat un înalt oficial UE, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Oficialul a susținut că UE are nevoie ca sprijinul său militar pentru Ucraina să fie „previzibil pe termen lung. Deci, evident, vorbim despre o sumă mai substanțială de bani”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: