Skip to content
Opinii & Analize

UE, 750 de miliarde de Euro pentru criza coronavirus. Se vor acorda banii fără condiții și reforme?

Gandul.info

După acordul istoric între Franța și Germania care au stabilit un plan de 500 de miliarde de Euro subvenții pentru statele membre afectate de criza coronavirus, Comisia Europeană a prezentat astăzi un plan de 750 de miliarde de Euro care să mulțumească și nordul Europei.

Planul de astăzi este un pact între sudul și nordul continentului nostru, după ce zilele trecute Austria, Danemarca, Suedia și Olanda au prezentat un mecanism financiar care se baza strict pe împrumuturi.

" "

Astfel, Comisia Europeană a anunțat astăzi că din planul total de 750 de miliarde de Euro, suma de 500 de miliarde va fi acordată sub formă de subvenții, iar diferența de 250 de miliarde va reprezenta împrumuturi, transmite ilfattoquotidiano.it.

Cea mai mare parte, din cele 750 de miliarde, o poate accesa Italia care ar putea atrage 172,7 miliarde de Euro (81 de miliarde din subvenții și peste 90 din împrumuturi). Recovery Fund are principalul interes să salveze cele 3 mari economii de la Mediterană – Franța, Italia și Spania.

Împrumutul nu va mulțumi Italia deoarece îi va crește datoria publică și rămâne de văzut dacă va putea accesa banii din subvenții fără să ia și banii din împrumuturi. În toate aceste negocieri, Italia a încercat de la bun început să evite împrumuturile. Problema nu e doar de datorie publică, dar un împrumut îi va afecta rating-ul deja scăzut, îi va reduce puterea de cumpărare și orice împrumut vine cu reforme. Frica cea mai mare mare a statelor care au nevoie de împrumuturi este aceea ca aceste condiții să nu se transforme în măsuri de austeritate.

Dar Recovery Fund anunțat astăzi nu este deloc finalul negocierilor, ci calea este în continuare lungă deoarece vor trebui stabilite condițiile și mai ales reformele. Banii pe care statele îi vor accesa prin Recovery Fund vor trebui restituiți sub o formă sau alta. Deja voci apropiate de Guvernul Olandei au anunțat că „pozițiile sunt distante și acesta este un caz care necesită unanimitate, deci negocierile vor necesita mult timp. Este dificil să credem că această propunere ar putea fi rezultatul final al acestor negocieri”.

Ar fi o naivitate să credem că UE va da bani fără să fie restituiți sau fără condiții, chiar Emmanuel Macron a anunțat în urmă cu o săptămână că și cele 500 de miliarde vor fi achitate de guverne. Banii din împrumuturi vor veni de la bănci europene, care nu vor accepta să finanțeze guvernele fără reforme care să garanteze că împrumutul va fi asigurat într-un fel sau altul.

Premierul italian Giuseppe Conte a spus astăzi că Recovery Fund este „un semnal bun de la Bruxelles, merge chiar în direcția propusă de Italia”. Probabil premierul italian a uitat ce a promis la începutul negocierilor – eurobonduri fără nicio condiție. Adică Italia putea să ia bani de pe piețele externe în contul Uniunii Europene, fără să fie obligată să accepte reforme și fără să-și crească datoria publică. Recovery Fund e departe de proiectul italienilor (mai multe detalii aici).

Surse politice de la Bruxelles spun că statele care vor dori acești bani, vor trebui să prezinte „un plan național de recuperare și reziliență” în care vor indica reformele și investițiile pe care intenționează să le finanțeze, precizează jurnaliștii italieni de la lastampa.it. Comisia Europeană va evalua fiecare plan.

În privința condițiilor, negocierile sunt abia la început. Două lucruri știm până acum – țările din nord, în frunte cu Germania, vor dori condiții pentru statele care vor accesa acești bani, iar aceste condiții se vor traduce prin reforme fiscale sau alte măsuri prin care statele să-și reducă cheltuielile din buget; și al doilea aspect foarte important, Comisia Europeană a fost mereu o balanță între nord și sud, astfel condițiile statelor din nord ar putea fi acceptate și impuse de Comisie, deoarece va fi nevoie de o decizie unanimă.

CITIȚI ȘI: Franța și Germania, acord istoric în UE: 500 de miliarde pentru criza provocată de pandemia coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *