Uniunea Europeană a adoptat marţi cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează noi petroliere „fantomă” folosite pentru a eluda sancţiunile existente împotriva exporturilor de petrol rusesc, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas. În acelaşi timp, Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra Moscovei, în coordonare cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.
„UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând aproape 200 de nave din flota sa fantomă”, a scris Kaja Kallas pe X, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles. „Alte sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire. Cu cât Rusia poartă mai mult război, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a adăugat ea.
UE şi aliaţii săi occidentali au luat măsuri progresive împotriva flotei fantomă a Rusiei, formată din petroliere şi alţi actori care încearcă să eludeze plafonul de preţ al G7 pentru ţiţeiul rusesc, în vigoare de la sfârşitul anului 2022. Plafonul G7 a fost conceput pentru a permite petrolului rusesc să fie vândut ţărilor terţe prin intermediul serviciilor de asigurare occidentale, cu condiţia ca preţul să nu depăşească 60 de dolari pe baril.
Măsura a început să aibă efect, iar UE va face presiuni pentru o reducere a plafonului de preţ săptămâna aceasta, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G7 care are loc în Canada.
Exporturile de petrol şi gaze sunt una dintre principalele surse de venit ale Rusiei, care finanţează războiul din Ucraina.
La rândul său, Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra Moscovei în coordonare cu Uniunea Europeană. Londra a declarat că sancţiunile împotriva a 100 de noi ţinte vin după atacurile cu drone ruseşti din weekend împotriva oraşelor ucrainene, cel mai mare atac cu drone înregistrat până acum în timpul războiului.
Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de informare finanţate de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, a declarat Marea Britanie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News