Skip to content
Politică

UE a cerut vânzarea Oltchim pe bucăți. Cioloș are niște răspunsuri de dat SURSE

adevarulfinanciar.ro

Se pare că Uniunea Europeană ar fi cerut vânzarea pe bucăți a combinatului Oltchim. Dacă informația devine oficială, atunci prim-ministrul Dacian Cioloș are niște răspunsuri de dat.

Vânzarea Oltchim pe bucăţi (noua metodă de privatizare a combinatului, anunţată marţi) ar fi impusă de la Bruxelles, peste capul administratorilor judiciari, după ce Comisia Europeană (CE) a început, în aprilie, o investigaţie privind un eventual ajutor de stat, privind ştergerea datoriilor combinatului.

Se pare că premierul Dacian Cioloş nu îşi doreşte ca, în mandatul lui, România să primească vreo sancţiune de la Comisie, astfel că ar fi agreat soluţia vânzării pe bucăţi a combinatului, pentru care au fost angajate, drept consultanţi, firmele AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse citate de bursa.ro.

Oltchim a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, acţiune care are ca termen finalul lunii decembrie.

Unele surse susţin că există 11 investitori interesaţi de activele „Oltchim”.

Avocatul Gheorghe Piperea, partener în Rominsolv (administratorul judiciar al combinatului), a explicat, marţi, pentru site-ul citat, că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător.

Recent, adunarea creditorilor Oltchim a aprobat extinderea perioadei de reorganizare a activităţii cu un an, semn că administratorul judiciar dorea să continue planul de vânzarea a Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA), societate pe care urma să fie transferate activele bune ale companiei.

Acum, însă, gurile rele spun că rolul administratorului judiciar a fost diminuat, iar de vânzare se ocupă noii consultanţi.

Citiți AICI mai multe detalii, inclusiv despre posibilul rol al altui ministru tehnocrat în vânzarea cerută de CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *