UE a reînnoit măsurile de liberalizare temporară a comerţului cu R. Moldova

Uniunea Europeana/news.ro
Uniunea Europeana

Consiliul European a adoptat, joi, un regulament care reînnoieşte şi extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare şi a sistemului preţurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru şapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024, informează agerpres.

„Reînnoirea şi extinderea măsurilor urmăreşte să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul actual asupra Republicii Moldova şi având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022”, a declarat ministrul spaniol al Industriei, Comerţului şi Turismului, Hector Gomez Hernandez.

Măsurile continuă să acopere toate cele şapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

Diferenţa în ceea ce priveşte acoperirea, în comparaţie cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislaţia actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligaţii de raportare mai stricte pentru Comisie şi prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piaţa UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 300.000 de euro anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Măsurile actuale de liberalizare a comerţului, în vigoare până la 24 iulie 2023, au mărit de peste două ori cantitatea de produse care pot fi importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE (şi anume contingentele tarifare). Acestea au avut un efect pozitiv asupra comerţului Republicii Moldova cu UE, ajutând Republica Moldova să-şi reorienteze exporturile prin UE. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021, până la 2,6 miliarde euro în 2022.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: