Uniunea Europeana ajunge la un acord istoric privind migrația

migranţi
Sursa foto: Hubert

Uniunea Europeană a ajuns la un acord istoric cu privire la modul în care statele membre vor gestiona o creştere bruscă a numărului de persoane care solicită azil în caz de război, dezastru natural sau urgenţă climatică, relatează The Guardian şi Reuters.

Noile norme vor permite statelor din prima linie să accelereze soluţionarea cererilor de azil şi să mute rapid persoanele în alte ţări din Europa, evitând astfel repetarea situaţiei din 2015, când un milion de refugiaţi au venit în UE din Siria şi din alte ţări, iar unele ţări au acceptat mult mai mulţi solicitanţi de azil decât altele.

Înţelegerea a fost agreată miercuri dimineaţa, punând capăt a trei ani de dispute între statele membre, în condiţiile în care cei 27 de lideri ai UE urmează să se reunească vineri în oraşul spaniol Granada.

ITALIA ŞI GERMANIA AU AJUNS LA UN COMPROMIS

S-a ajuns la acord după ce Germania şi Italia şi-au depăşit conflictul pe care îl aveau, generat de abordările diferite ale guvernelor europene în ceea ce priveşte migraţia.

„Este un pas comun înainte faptul că solidaritatea între statele membre este obligatorie în caz de criză”, a scris pe X Annalena Baerbock, ministrul german de externe.

 

Italia a declarat, la rândul său, că Germania a „făcut un pas înapoi” în privinţa unui paragraf controversat care ar fi putut interzice autorităţilor italiene să folosească măsuri de urgenţă pentru a face faţă migranţilor salvaţi din mare de ONG-uri. „Acesta este un rezultat important pentru noi”, a declarat un diplomat italian.

 

Compromisul „a luat în considerare sugestiile noastre referitoare la umanitate şi ordine”, a scris pe X ministrul german Annalena Baerbock.

„Ne-am asigurat că standardele umanitare minime, cum ar fi accesul la educaţie şi asistenţă medicală, nu sunt slăbite în timpul unei crize. Pentru că fără umanitate în criză, nu există ordine”, a spus ea.

 

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: