Skip to content
Politică

UE alocă României 33 de miliarde de euro. Rareș Bogdan: Trebuie considerate prioritare irigațiile și infrastructura!

Inquam Photos / George Calin

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan explică ce reprezintă pentru România cele 33 de miliarde de euro din bugetul propus de Comisia Europeană pentru relansarea domeniilor grav afectate de pandemie. Liberalul precizează că circa 20 de miliarde de euro vor fi granturi (împrumuturi nerambursabile), iar restul reprezintă credite cu dobândă avantajoasă.

„Am citit documentul trimis de Ursula von der Leyen Parlamentului European și vă pot spune că granturile sunt destinate investițiilor publice (infrastructură rutieră, energetică, spitale, digitalizare etc)”, adaugă acesta.

Totodată liberalul susține că trebuie considerate prioritare irigațiile și infrastructura. „O spun de câteva luni. Doar așa vom reduce decalajul între noi (și alții ca noi) și statele bogate”, scrie acesta.

„Știți, deja, că România primește 33 de miliarde de euro din bugetul propus de Comisia Europeană pentru relansarea domeniilor grav afectate de pandemie, ceea ce o face una dintre țările cele mai avantajate. M-ați întrebat ce reprezintă acești bani. Ei bine, circa 20 de miliarde de euro vor fi granturi (împrumuturi nerambursabile), restul reprezintă credite cu dobândă avantajoasă. Am citit documentul trimis de Ursula von der Leyen Parlamentului European și vă pot spune că granturile sunt destinate investițiilor publice (infrastructură rutieră, energetică, spitale, digitalizare etc). Sper, totodată, să ajungă și în CERCETARE, căci izvorul nostru de inteligență este un avantaj pe care trebuie să-l valorificăm, să nu-l mai socotim o cenușăreasă. Opinia mea o știți: trebuie considerate prioritare irigațiile și infrastructura, o spun de câteva luni. Doar așa vom reduce decalajul între noi (și alții ca noi) și statele bogate. Ei bine, acum avem cu ce! Iată, deci, că Uniunea Europeană nu ne abandonează, avem o șansă enormă să punem la punct tot ce a fost ignorat după 1989, sau considerat ca nefiind o prioritate. Acești bani înseamnă locuri de muncă, oameni buni!

Vreau să vă spun că negocierile purtate de președintele României, de Guvern și de Delegația EPP-RO nu au fost ușoare! Nu vă spun mai multe, căci nu este normal să dau din casă, deși mă mănâncă limba de fost jurnalist, însă vă mărturisesc că sunt mândru de maniera în care șeful statului a punctat. De altfel, dacă vă amintiți, domnul Iohannis a respins mereu ideea Europei „cu două viteze”, iar în decembrie a fost foarte ferm împotriva manierei de alocare a banilor pentru Coeziune și prin Politica Agricolă Comună.

Să ne ajute Dumnezeu să construim pentru generațiile viitoare! De altfel, documentul pe care l-am citit are un nume tare frumos: Europe’s moment: Repair and Prepare for the Next Generation. După mine, este o datorie și o șansă să întărim Europa. Chiar avem nevoie!”, scrie Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Facem precizarea că România este a doua țară din Est în topul alocărilor din acest plan, fiind depășită doar de Polonia, cu peste 64 de miliarde de euro.

Italia ar urma să fie cel mai mare beneficiar, cu peste 153 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi, urmată de Spania, cu aproape 150 de miliarde. Franța va primi 78 de miliarde de euro.

1 comentariu la “UE alocă României 33 de miliarde de euro. Rareș Bogdan: Trebuie considerate prioritare irigațiile și infrastructura!

  1. Și încă un rând de la mine pentru Orban!!!..cine a pus guvernul în drum , ăla n-au fost om nebun ..!!..ia mai toarnă în păhărel , să ne veselim nițel,sus paharul fiecare ,ai noroc și la mai mare!!!..
    Poate ai văzut și tu bairamul din biroul lui Orban,mă liberalul lui Brătianu!!..am înțeles că cineva le-a luat temperatura !..și de supărare femeia maimuță le-a adus altă temperatura de vreo 50 de grade .. acum virusologi au zis că nenorocitul ăla de virus moare la contactul cu țigara si tăria …tot cabinetul făcea tratament in grup…și voi vorbiți de miliarde de euro… căcat pe băț….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *