Skip to content
Politică

UE amenință România cu suspendarea fondurilor europene. Sute de milioane în joc

forocoches.com

Uniunea Europeană amenință în mod oficial România cu suspendarea fondurilor UE. Vedeți mai jos câte sute de milioane de euro sunt în joc.

Comisia Europeană avertizează într-un comunicat remis G4Media.ro că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori. Comisia mai arată că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților.

Practic, România riscă să piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro.

Pe scurt, modificările cu cel mai impact:

– Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcționarilor publici (Art. 412 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat în Comisia Specială comună a Senatului și Camerei Deputaților)
– ANFP pierde capacitatea de filtru față de modificările abuzive ale organigramelor instituțiilor, dând astfel cale liberă unor modificări arbitrare, cu scop politic (este eliminat alineatul 4 al Articolului 411)
– Publicitatea pentru concursurile de funcționari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, ceea ce crește șansele ca aceste concursuri să fi cunoscute doar de clientela politică (Alineatul 5 al art.479)
– Funcționarii publici care sesizează încălcări ale legilor (avertizori de integritate) își pierd protecția legală rezervată avertizorilor de integritate (Art. 438 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat în Comisia Specială comună a Senatului și Camerei Deputaților)

Modificările au fost promovate de parlamentarii PSD în timpul lucrărilor comisiei speciale care dezbate proiectul de Cod Administrativ trimis în Parlament de către Guvern. Singurii parlamentari care s-au opus acestor modificări au fost Florina Presadă (senator USR) și Victor Paul Dobre (deputat PNL).

Găsiți AICI punctul de vedere integral al executivului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *