UE condamnă violențele forțelor de ordine din GEORGIA contra protestatarilor

Sursa foto: Wikimedia Commons

Uniunea Europeană a criticat vehement, miercuri, intervențiile forțelor de ordine împotriva participanților la protestele din Georgia față de proiectul legii de limitare a influențelor străine, care prevede restricționarea activităților organizațiilor non-guvernamentale și grupurilor media finanțate masiv din afara țării.

Forțele de ordine au intervenit în cursul nopții împotriva manifestanților adunați în fața Parlamentului din Tbilisi pentru a denunța ceea ce ei consideră a fi o lege inspirată din Rusia. Protestatarii au fost dispersați cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, conform publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cel puțin 63 de persoane au fost reținute, a comunicat Ministerul georgian de Interne. Levan Khabeișvili, liderul Mișcării Naționale Unite (UNM), principalul partid de opoziție, a fost rănit.

”Condamn ferm violențele împotriva protestatarilor din Georgia, care demonstrează pașnic împotriva Legii influențelor străine”, a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Proiectul de lege vizează inclusiv influențele occidentale asupra Georgiei, pe fondul temerilor că statul ar putea deveni teren de confruntare cu Rusia.

Însă Borrell a argumentat că Georgia este candidat pentru integrarea în UE.

”Georgia este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Le cer autorităților să asigure dreptul la manifestații pașnice. Utilizarea forței pentru reprimarea protestelor este inacceptabilă”, a subliniat Borrell.

Proiectul de lege a fost adoptat, deocamdată, doar în primă lectură, și prevede înregistrarea organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv a companiilor media, care beneficiază de finanțare din străinătate în cuantum de peste 20%. Mai mulți oficiali UE susțin că legea este ”incompatibilă” cu valorile europene, iar criticii din Georgia aseamănă inițiativa cu Legea Agenților Străini, în vigoare în Rusia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: