UE dă undă verde unei plăți de 4,2 miliarde de euro către Kiev, dintr-un total de 50 de miliarde

Sursa foto: Pixabay

Consiliul Uniunii Europene a aprobat o plată, în valoare de aproape 4,2 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, dintr-un total de 50 de miliarde. Banii vor contribui la stabilitatea macrofinanciară a țării aflate în război cu  Rusia.

„Într-o decizie adoptată astăzi, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și a întreprins reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru primirea fondurilor, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina. Aceste reforme vizează gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea. Consiliul a subliniat, de asemenea, importanța alocării fondurilor cât mai curând posibil, având în vedere situația bugetară dificilă din Ucraina.”, se arată în comunicatul transmis.

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, dar și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde EUR în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Amintim, Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde EUR sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027. Din acest cuantum, până la 32 de miliarde EUR sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați. De la intrarea sa în vigoare, Mecanismul pentru Ucraina a achitat deja 6 miliarde de euro cu titlu de finanțare-punte și 1,89 miliarde EUR cu titlu de prefinanțare, după ce au fost îndeplinite condițiile convenite în materie de politici.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: