Comisia Europeană a alocat miercuri circa 690 de milioane de euro Cehiei, Finlandei, Franței, Lituaniei, Poloniei, Portugaliei și României pentru a dezvolta rezervele strategice de produse medicale și chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).
Rezervele fac parte din stocurile medicale rescEU din cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, finanțate de Autoritatea pentru pregătirea și intervenția în situații de urgență în domeniul sănătății (HERA). Cu această nouă finanțare, numărul țărilor care găzduiesc rescEU ajunge la 16, cu 21 de rezerve medicale sau CBRN, distribuite strategic în întreaga UE.
Ce cuprind stocurile
Rezervele stratetige cuprind produse terapeutice, cum ar fi medicamente pentru terapie intensivă, antibiotice, vaccinuri, antidoturi și dispozitive medicale, echipamente de protecție personală și articole pentru a răspunde la evenimente chimice, biologice, radiologice și nucleare. Aceste subvenții acordate statelor membre au ca scop îmbunătățirea considerabilă a calității și cantității compoziției rezervelor pentru diferite situații de criză și abordarea sustenabilității pe termen lung a stocurilor.
Noua finanțare se bazează pe rezervele existente deja înființate în Croația, Franța, Polonia și Finlanda. De la înființarea lor în 2020, rezervele strategice rescEU au fost mobilizate de mai multe ori, dovedindu-se a fi un instrument de răspuns esențial în timpul crizelor majore precum COVID-19, războiul din Ucraina și cutremurele din Turcia.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News