Skip to content
Internațional

UE îl îndeamnă pe Joe Biden să-şi asume leadership-ul luptei împotriva coronavirusului

Facebook

Lumea are nevoie de leadership-ul SUA în bătălia împotriva pandemiei de COVID-19, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care l-a îndemnat pe viitorul preşedinte american să se mobilizeze împotriva pandemiei, în timp ce reacţia lui Donald Trump a fost considerată tardivă.

În momentul în care ţările bogate încearcă să acapareze importante cantităţi de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în detrimentul celor mai sărace, Josep Borrell a apreciat că revine SUA misiunea să-şi ocupe locul de „motor al lumii” şi să contribuie la gestionarea crizei sanitare.

Lumea se va confrunta în acest an cu una dintre cele mai mari provocări ale vaccinării umanităţii. Aceasta va necesita multă solidaritate, multă cooperare şi multe resurse„, a subliniat diplomatul spaniol în cursul unui interviu acordat Reuters. „Aceasta este prima criză mondială în care leadership-ul american a fost absent şi lumea are nevoie de leadership-ul SUA„, a insistat Josep Borrell, adăugând că UE va fi alături de Washington.

Gestionarea pandemiei de către preşedintele american Donald Trump a fost criticată vehement până şi în propria sa, făcând practic imposibil un răspuns internaţional la scară largă. Epidemia s-a soldat cu aproape 400.000 de decese în SUA.

Josep Borrell a pledat de asemenea pentru o relansare a relaţiei transatlantice după mandatul lui Donald Trump, marcat de o frenezie de tweets şi de sloganul „America First” („America mai întâi”). „După o guvernare prin tweets, putem guverna utilizând un alt mijloc de comunicare, clarificând poziţii şi ţinând seama de probleme şi interese ale altora„, a declarat el, citat de Agerpres. „Cu doar două lucruri, revenirea SUA în Acordul asupra climatului şi reintegrarea în acordul nuclear cu Iranul, lumea va fi mult mai bună şi mai sigură„, a mai spus Borrell.

Diplomatul a anunţat de altfel că îl va invita pe Antony Blinken, viitorul secretar de stat american, la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, prevăzută pentru 4-5 martie la Lisabona, cu scopul de a relansa cooperarea între UE şi SUA, după patru ani de tensiuni cu administraţia Trump.

Şeful diplomaţiei europene a citat între altele dosare asupra cărora Washingtonul şi Bruxellesul ar putea colabora, precum digitalizarea şi China. El a susţinut acordul de investiţii încheiat între UE şi China la sfârşitul lunii decembrie, înainte de intrarea în funcţie a lui Joe Biden, apreciind că aceasta nu ar trebui considerată o victorie diplomatică a Chinei. „Nu suntem într-o rivalitate permanentă (cu China). Suntem în acelaşi timp parteneri, trebuie să ne împărţim, trebuie să lucrăm împreună„, a afirmat Borrell, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *