UE importă cu aproape 40% mai mult gaz lichefiat din Rusia decât înainte de războiul din Ucraina

comisia europeana UE
Sursa foto: Comisia Europeana

Chiar dacă UE și-a propus să reducă dependența de resursele de energie din Rusia, blocul comunitar continuă să importe gaz lichefiat de la Moscova, în cantități mai mari decât cele achiziționate înainte de războiul din Ucraina, arată datele publicate de organizația Global Witness.

Astfel, Uniunea Europeană a achiziționat în prima jumătate a anului 21,6 milioane de metri cubi de gaz lichefiat, cu 39.5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021, și o valoare în ușoară creștere în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, când importurile au totalizat 21,3 milioane de metri cubi.

Astfel, țările din UE achiziționează cu 39.5% mai mult gaz lichefiat de la Moscova decât în 2021, înainte de invazia Kremlinului în statul vecin. Un procent jenant pentru blocul comunitar care a impus sancțiuni severe Federației Ruse și a condamnat cu tărie invazia, catalogând-o drept o încercare ilegală, brutală și nemiloasă de a subjuga independența Ucrainei, informează digi24.ro.

Spania este cel mai mare importator de gaz lichefiat din UE

Trei dintre statele UE se află, alături de China și Japonia, în topul celor mai mari importatori de gaz lichefiat rusesc. Astfel, China, care importă 8.7 milioane de metri cubi, este urmată de Spania, cu 7.5 milioane de metri cubi, Belgia, cu 7.1 milioane de metri cubi, Japonia, cu 7 milioane de metri cubi, și Franța, cu 4.5 milioane. Spania, Belgia și Franța sunt destinații clasice pentru navele care transportă gaz lichefiat. Acesta este descărcat în terminale sofisticate, unde lichidul răcit este readus în stare gazoasă și trimis către centralele electrice.

Țările de Jos, Grecia, Portugalia, Finlanda, Italia și Suedia se află, de asemenea, printre statele enumerate de Global Witness drept consumatori de gaz natural lichefiat rusesc, arată datele de transport maritim puse la dispoziție de Kpler, o companie de analiză.  Se estimează că 52% din exporturile totale de gaz natural lichefiat ale Rusiei în perioada ianuarie-iulie 2023 au fost către UE, spre deosebire de exporturile din aceeași perioadă înregistrate în 2021 – 39% și 2022 – 49%.

Valoarea importurilor s-a ridicat la 5.29 miliarde de euro, potrivit Global Witness, o sumă care pune sub semnul întrebării eforturile blocului de a slăbi fondul de război al Kremlinului, care este susținut în mod fundamental de vânzările internaționale de combustibili fosili.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL