UE impune în premieră sancțiuni împotriva gazului rusesc, dar analiștii nu sunt impresionați

Sursa foto: X

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 14-lea, acesta urmând să vizeze în premieră exporturile de gaz rusesc, relatează Reuters.

Pachetul de măsuri va interzice reexportarea în apele UE de gaz natural lichefiat (LNG) produs de Rusia, fără însă a interzice de tot importurile, cum s-a întâmplat în vara lui 2022, când țările membre au ajuns la un acord privind interzicerea importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, arată Hotnews.ro.

Analiștii afirmă că noua măsură va avea un impact redus asupra exporturilor rusești de LNG deoarece doar în jur de 10% din cele cu destinația Asia tranzitează porturi ale țărilor membre UE.

Unele țări ale blocului comunitar, cel mai notabil Ungaria, încă importă gaz rusesc prin gazoducte subterane. Sursele diplomatice ale jurnaliștilor de la Politico afirmă că, la fel ca în alte situații, guvernul lui Viktor Orban a amenințat timp de săptămâni de zile că va bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: