Skip to content
Coronavirus

UE, în pragul închiderii frontierelor odată cu răspândirea coronavirusului

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar din motive de siguranță publică, scrie El Pais.

La zece zile după întâlnirea miniștrilor europeni ai Sănătății la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit.

Punctele de control și informații amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat virusul să ajungă în țările membre și să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.

Urmărim foarte îndeaproape situația din Italia”, spune comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Ea a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătății despre evoluția crizei și apreciază „reacția rapidă a autorităților italiene și transparența lor în comunicare”.

Kyriakides a transmis că până în prezent nicio țară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul la frontiere în cadrul UE.

Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câștigă tot mai mult teren și este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită țară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari șanse să aplice aceste măsuri.

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o amenințare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre și Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Kyriakides și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au convocat o conferință de presă, luni dimineață, pentru a prezenta planul Comisiei în ceea ce privește extinderea epidemiei și resursele financiare pe care UE le-a alocat pentru combaterea coronavirusului, scrie hotnews.ro.

Bruxelles-ul se teme că panica pe care o stârnește răspândirea virusului va afecta zona Schengen, care trece oricum printr-o perioadă sensibilă.

Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, și cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Știu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util și este de nerealizabil”, avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

Cea mai bună soluție este identificarea cazurilor și izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populația și spitalele pentru ceva ce poate urma„, concluzionează specialistul.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles își asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci și șapte sunt pregătite pentru o eventuală creștere mare a numărului de pacienți și coordonează o posibilă achiziție comună de echipamente de protecție.

Numai împreună putem face față acestei situații”, a fost apelul comisarului european pe Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *