Skip to content
Republica Moldova

UE îşi exprimă îngrijorarea după ce Parlamentul Turciei a autorizat desfăşurarea de trupe în Libia

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat vineri „profunda îngrijorare” după ce Parlamentul Turciei i-a dat undă verde preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru o desfăşurare de forţe militare în Libia, în susţinerea guvernului de la Tripoli, informează AFP.

UE îşi reafirmă convingerea fermă că nu există o soluţie militară la criza libiană„, se spune într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Acţiunile pentru susţinerea „celor care luptă în acest conflict nu pot să ducă decât la o destabilizare şi mai mare a ţării şi a regiunii„, a estimat purtătorul de cuvânt.

UE îndeamnă la „respectarea totală a embargoului ONU asupra armelor” şi la „susţinerea eforturilor” emisarului Naţiunilor Unite în Libia, Ghassan Salame, care constituie „singura cale spre o Libie paşnică, stabilă şi sigură”.

Deputaţii turci au aprobat joi o moţiune ce îi permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită soldaţi în Libia pentru a sprijini GNA, ale cărui trupe luptă împotriva armatei mareşalului Khalifa Haftar, care din aprilie anul trecut încearcă să obţină controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA, scrie agerpres.ro.

Preşedintele Donald Trump a avertizat imediat, într-o conversaţie telefonică cu omologul său turc, împotriva oricărui „amestec intern” ce ar putea „complica” situaţia din Libia. Washingtonul a cerut în noiembrie mareşalului Haftar să pună capăt ofensivei de cucerire a capitalei, deşi preşedintele american lăsase anterior impresia că îl susţine pe acesta.

Rămâne de văzut acum dacă preşedintele Erdogan, căruia îi revine decizia, va trimite efectiv trupe sau dacă sprijinul militar va lua o altă formă, cum ar fi trimiterea de „consilieri”.

Cufundată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este teatrul luptei pentru putere între două tabere: GNA susţinut de ONU, la Tripoli, şi un guvern şi un parlament în estul ţării aflate sub controlul mareşalului Haftar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *