Skip to content
Europa

UE lansează un nou proiect-pilot de 50 de milioane euro pentru dezvoltarea competenţelor şi a educaţiei în Europa

facebook European Commission

Fondul European de Investiţii (FEI) şi Comisia Europeană au anunţat miercuri că lansează o nouă facilitate-pilot de garantare în scopul ameliorării accesului la finanţare pentru persoanele şi organizaţiile care doresc să investească în competenţe şi în educaţie, facilitatea-pilot având o valoare de 50 de milioane euro, informează news.ro.

„Fondul European de Investiţii (FEI) şi Comisia Europeană lansează o nouă facilitate-pilot de garantare în scopul ameliorării accesului la finanţare pentru persoanele şi organizaţiile care doresc să investească în competenţe şi în educaţie. Facilitatea-pilot în valoare de 50 de milioane euro va sprijini finanţări pentru studenţi şi cursanţi, pentru întreprinderile care investesc în perfecţionarea angajaţilor lor şi pentru organizaţiile care furnizează servicii de formare şi educaţie”, a informat CE într-un comunicat.

Facilitatea-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie (Facilitatea-pilot C&E) este o nouă iniţiativă de finanţare a datoriilor dedicată stimulării investiţiilor în educaţie, în formare şi în dobândirea de competenţe – ca parte a soluţiei pentru a atrage mai multe persoane către ocuparea locurilor de muncă şi pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale economiei europene.

Iniţiativa este relevantă în special în contextul economic dificil cu care se confruntă în prezent cetăţenii şi întreprinderile din Europa din cauza pandemiei de coronavirus.

Facilitatea va sprijini întreprinderile şi studenţii în timpul crizei şi ulterior, pentru a se asigura că Europa poate să se dezvolte şi să rămână la cârma evoluţiilor tehnologice mondiale, că economia europeană bazată pe cunoaştere îşi continuă progresul şi că redresarea sa economică este accelerată.

„Cu potenţialul său de a mobiliza 200 de milioane euro în investiţii pentru dezvoltarea educaţiei şi a competenţelor, Facilitatea-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie reprezintă un pas important către societăţi şi economii mai reziliente şi mai favorabile incluziunii pe durata redresării UE în urma pandemiei de Covid-19. Facilitatea poate oferi sprijinul necesar pentru dezvoltarea oportunităţilor de învăţare şi a competenţelor în unele dintre cele mai importante sectoare, cum ar fi sănătatea, educaţia, securitatea, economia digitală şi economia verde. Astfel, un număr tot mai mare de persoane şi de întreprinderi vor beneficia de deschiderea posibilităţilor de finanţare către cursanţi, către întreprinderi şi către organizaţii de învăţământ”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Într-o primă fază, Facilitatea-pilot C&E va asigura un fond UE de garantare de până la 50 de milioane euro, sprijinit de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), prin care se va declanşa finanţarea datoriilor pentru proiectele în materie de competenţe şi de educaţie din Europa, în scopul mobilizării unor finanţări totale în valoare de peste 200 de milioane euro.

„Investiţiile în competenţe contribuie la creşterea economică, la competitivitate şi la convergenţa socială. Noua facilitate-pilot de garantare pentru competenţe şi educaţie, lansată astăzi, va oferi studenţilor şi întreprinderilor noi posibilităţi de găsire a sprijinului necesar pentru a se dezvolta şi va aborda, în acelaşi timp, dificultăţile legate de transformarea digitală şi de tranziţia către o economie fără emisii de dioxid de carbon.­­ Prin îmbunătăţirea accesului la oportunităţi de educaţie şi de formare putem veni în sprijinul unei forţe de muncă mai adaptabile la medii în schimbare, fapt care este cu atât mai important în această perioadă de criză”, spune directorul general al FEI, Alain Godard.

Instituţiile de finanţare interesate sau furnizorii de educaţie şi de formare interesaţi pot solicita să devină intermediari financiari şi să participe la program răspunzând la Cererea deschisă de exprimare  interesului publicată de FEI. Selectarea intermediarilor financiari este gestionată de FEI.

FEI va furniza gratuit o garanţie limitată de primă pierdere (sau contragaranţie) intermediarilor financiari selectaţi care creează noi portofolii de finanţare a datoriilor pentru studenţi şi pentru întreprinderi. Studenţii şi întreprinderile eligibile vor putea avea acces la diferite tipuri de finanţare (de exemplu, împrumuturi, plăţi reportate, împrumuturi legate de venituri etc.) prin intermediari financiari dedicaţi, cum ar fi instituţii financiare, universităţi şi centre de formare profesională, garantate de UE. În ultimă instanţă, datorită garanţiei, beneficiarii finali vor putea accesa fonduri mai uşor şi în condiţii mai bune.

Iniţiativa va fi introdusă în 2020, cu obiectivul de a deveni un instrument financiar european de bază după 2020, inclus în următorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027). De asemenea, Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii va asigura sprijin pentru consolidarea capacităţilor, în scopul promovării facilităţii-pilot.

Facilitatea-pilot C&E are ca scop sprijinirea următorilor beneficiari finali persoane fizice (studenţi şi cursanţi) care doresc să îşi continue studiile şi să îşi îmbunătăţească competenţele prin studii universitare, formare profesională, învăţare pe tot parcursul vieţii şi alte forme de educaţie, inclusiv prin mijloace digitale. Facilitatea-pilot C&E va sprijini, de asemenea, mobilitatea studenţilor şi a cursanţilor care urmează programe educaţionale într-un alt stat membru decât cel în care îşi au reşedinţa.

Facilitatea-pilot C&E are ca scop sprijinirea şi întreprinderilor europene care facilitează şi contribuie la eforturile de transformare a competenţelor prin investiţii în îmbunătăţirea setului de competenţe şi a utilizării competenţelor forţei lor de muncă Aceasta contribuie la creşterea competitivităţii şi a productivităţii întreprinderii respective, menţinând totodată locurile de muncă.

Organizaţii europene care îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării competenţelor, al formării şi al educaţiei sau care dezvoltă proiecte în domeniul educaţiei. Obiectivul lor este de a îmbunătăţi în mod semnificativ ecosistemul furnizării de servicii de educaţie, formare şi competenţe, inclusiv prin mijloace digitale. Creşele, grădiniţele, furnizorii de servicii de educaţie timpurie şi organizaţii similare fac parte din această categorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *