Uniunea Europeană face eforturi pentru a evita o recesiune și liderii europeni s-au pus de acord în legătură cu mai multe măsuri adoptate de Mario Draghi la șefia Băncii Centrale Europene. Este un ultim efort pe care îl depune Draghi, înainte ca în locul său să vină Christine Lagarde, cunoscută pentru măsurile de austeritate impuse Europei pe vremea când conducea FMI.
Viziunea lui Mario Draghi, încă din 2014, a fost aceea de a încuraja familiile să aibă venituri mai mari și să cheltuie mai mult. Acest lucru a fost o situație win-win pentru bănci și familii, iar companiile au avut de câștigat în funcție de evoluția monedei Euro. Totuși, asta a dus la creșterea inflației și a dobânzilor, chiar și într-o mică măsură. În septembrie 2019, BCE a venit cu noi măsuri prin care favorizează accesarea creditelor.
În primul rând, taxele pentru depozite au scăzut cu 10 puncte de bază, ceea ce înseamnă mai multă lichiditate la costuri reduse pentru familii și companii. Din această mutare au de pierdut, fondurile de pensii care nu vor să riște.
Cum a mințit Raed Arafat la conferința de presă de după tragedia de la Victor Babeș. DSU știa de problemele TIR-urilor ATI
Vlad Voiculescu, bâlbe după tragedia de la Victor Babeș. Ministrul arată spre Arafat și dezvăluie involuntar o nouă gafă de comunicare
Candidat surpriză al USR la şefia Institutului Cultural Român: un actor de apartament, student mediocru
După Vlad Voiculescu, și Stelian Ion încinge spiritele în coaliție. De la ce a pornit conflictul cu UDMR
De ce nu va ieși USRPLUS de la guvernare, chiar dacă Vlad Voiculescu va fi demis de la Ministerul Sănătății
În al doilea rând, au crescut costurile băncilor pentru depozitele la BCE pentru a stimula băncile să acorde credite și să fie mai multă lichiditate pe piață. Banii aceștia, în schimb, nu vor fi accesibili oricui, iar statul va fi cel care va avea cel mai mult de câștigat, reușind să-și refinanțeze datoria și să-și reducă cheltuielile cu dobânzile.
În al treilea rând, ratele ipotecare și cele pentru imprumuturi sunt tot mai mici. Cine va accesa un împrumut ar trebui, teoretic, să plătească mai puțin.
BCE stimulează inclusiv investițiile făcute de marile companii. Astfel, companiile mari care emit obligațiuni pentru a se finanța singure vor avea dobânzi mai mici și pe termen lung. Companiile de export vor fi, de asemenea, ajutate de un Euro slab. Lucrul acesta l-a nemulțumit pe Donald Trump care a comentat pe Twitter măsurile adoptate de BCE.
Trump a spus: ”BCE depreciază Euro în raport cu dolarul, care e foarte, foarte puternic pentru a lovi în exporturile americane”. Răspunsul lui Mario Draghi, la aceste critici, a venit imediat și a precizat: „Avem mandat să urmărim stabilitatea prețurilor și nu vizăm cursurile de schimb. Punct”.
Deprecierea Euro va fi imediat evidentă și acest lucru va ajuta fără discuții exporturile europene. Este o tehnică veche, pe care în trecut o aplicau statele membre ale UE, înainte să apară modena Euro – își depreciau monedele naționale pentru a concura pe piața de exporturi.
Măsurile BCE adoptate în septembrie, înainte de încheierea mandatului lui Mario Draghi, au doi piloni importanți: băncile și familiile. Se estimează că din 2014 și până astăzi, băncile europene ar fi pierdut circa 23 de miliarde de euro cu dobânzile negative.
Numai că măsurile BCE vizează mai ales țările din Vest, unde există bănci autohtone puternice care pot susține economia națională. Ținta celor de la BCE sunt marile bănci europene, mai ales marele-bolnav-corupt Deutsche Bank care este aproape de colaps. Prăbușirea Deutsche Bank, în următorii ani, ar putea fi decisivă pentru economia europeană și să tragă după el și alte bănci. Pe piața din România aceste măsuri se vor simți foarte puțin și mult mai târziu, abia când ele își vor fi făcut deja efectul în Italita, Franța sau Germania.