Skip to content
Politică

UE, moment istoric: România și Bulgaria ar putea scăpa de o povară

Moment istoric la nivelul Uniunii Europene: atât România, cât și Bulgaria ar putea scăpa de o povară impusă de la Bruxelles.

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE, scrie Mediafax.

Importanța acestei mutări este dată de faptul că – în România, cel puțin – MCV a fost deseori criticat drept un instrument de presiune a UE asupra politicienilor autohtoni care și-au permis să critice metodele folosite de diverse parchete și instanțe, precum și de către unii magistrați, în mod special.

„În scopul opririi abordării actuale (…) privind situaţii percepute ca fiind încălcări ale principiilor democratice, ale principiilor statului de drept şi ale drepturilor fundamentale în statele membre UE, Comisia Europeană trebuie să creeze un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea anuală a datelor din aceste sfere”, arată rezoluţia adoptată marţi de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost introdus de Comisia Europeană în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007, pentru a monitoriza progresele celor două state în privinţa statului de drept, combaterii corupţiei şi, în cazul Sofiei, a contracarării criminalităţii organizate.

„Oferim Uniunii Europene instrumente de implementare a deciziilor în toate celelalte zone politice – politici concurenţiale, poliţie, cooperarea justiţiei, politici externe (…)”, a argumentat, conform unui comunicat al PE, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld, unul dintre iniţiatorii proiectului de rezoluţie.

Potrivit rezoluţiei, noul instrument de monitorizare va avea sarcina de a asigura că toate statele membre UE respectă în mod egal şi sistematic valorile înscrise în Tratatele comunitare privind starea democraţiei, statul de drept, şi drepturile fundamentale.

În cadrul noului mecanism, Comisia Europeană, în consultare cu un grup de experţi independenţi vor elabora anual rapoarte de evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, formulând recomandări care vor fi dezbătute de instituţiile europene şi de parlamentele naţionale.

Parlamentul European cere Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere privind modalităţile de elaborare a unui „Pact pentru Democraţie, Stat de Drept şi Drepturi Fundamentale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *