Doar în primele opt luni ale acestui an, numărul cazurilor de violență domestică înregistrate în România a sărit de 38.000, cu aproape patru procente mai mult față de anul trecut. Iar de acestea se știe pentru că au fost raportate poliției. Multe victime nu au însă curajul să o facă. Dar de la 1 octombrie a intrat în vigoare Convenția de la Istanbul, iar asta înseamnă că vom fi obligați să schimbăm Codul Penal pentru a proteja mai mult victimele violenței.
Speranțe mai mari de diminuare a fenomenului violenței domestice apar după intrarea în vigoare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul. Documentul a intrat în vigoare la 1 octombrie și trebuie aplicat în toate țările UE după ce Curtea Europeană de Justiție a fost de acord cu cererea Comisiei Europene ca UE să adere în bloc, fără a mai fi nevoie de votul unanim al statelor membre. Cu toate acestea, șapte state ale UE se împotrivesc unor prevederi ale Convenției – Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia, Lituania și Polonia. Acestea au refuzat să ratifice documentul pe motiv că, dincolo de combaterea violenței împotriva femeilor, încurajează căsătoriile între homosexuali și acceptă al treilea gen.
Ce înseamnă aderarea în bloc
Aderarea în bloc a țărilor UE va permite aplicarea la nivel comunitar a normelor obligatorii pentru combaterea violenței de gen. Cu toate acestea, convenţia va avea în UE o aplicare limitată la domeniile asupra cărora blocul comunitar are competenţă exclusivă, în cazul de faţă cooperarea judiciară în materie penală şi politica de azil pentru migranţi, aşadar statele membre care nu au aderat la ea cu titlu individual vor fi scutite de unele obligaţii cuprinse în document, însă vor fi obligate să efectueze schimbări legislative impuse de aderarea UE ca bloc la convenţie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News