Skip to content
Opinii & Analize

UE nu dă cadouri, cele 750 de miliarde de Euro vor fi plătite de statele membre

Dacă ar fi să ascultăm anumiți politicieni români, Uniunea Europeană e un fel de Crucea Roșie care aruncă banii în Vest și în Est, dar adevărul e că toți banii pe care îi oferă Uniunea Europeană vor fi plătiți de guvernele statelor membre.

Nu există fonduri nerambursabile. Nu există bani pe care să nu-i dăm înapoi. Și nici atât nu există 33 de miliarde pe care le ia România. România AR PUTEA accesa până la 33 de miliarde de Euro, dar nu înseamnă că va lua 33 de miliarde, până acolo e o cale foarte lungă.

" "

Recovery Fund anunțat ieri de Comisia Europeană, care de fapt a fost numit Next Generation EU, va avea 750 de miliarde, dintre care 500 vor fi sub formă de transferuri și 250 de miliarde împrumuturi. Banii aceștia există pentru că Italia a insistat încă din luna martie să avem un instrument financiar nou pentru această criză economică, și a fost sprijinită de Franța și Spania, în primul rând.

Next Generation EU nu e coronabond sau eurobond cum voia Italia. Germania a refuzat categoric ideea de eurobond sau coronabond, deoarece punea toate datoriile statelor în același sac. Franța a inventat acest Recovery Fund (Next Generation EU) după refuzul Germaniei.

În fine, avem acești 750 de miliarde de Euro. Toți banii vor fi plătiți de statele membre. Cei 250 de miliarde împrumuturi vor fi plătiți așa cum știm prea bine. În schimb, se negociază cum să fie achitate cele 500 de miliarde. Pentru că UE va face o datorie a Uniunii și va trebui s-o achite.

Comisia Europeană ar putea propune anumite taxe prin care își va recupera cele 500 de miliarde de Euro. Suma va fi rambursată prin taxe colectate direct de Comisia Europeană pentru finanțarea bugetului, cu scadențe pe 30 de ani, începând cu 2027, după cum explică și specialiștii de la revista de geopolitică Limes. Dar momentan sunt doar propuneri, luna iunie ar putea fi decisivă.

Un alt aspect foarte important e că acești bani ar putea fi acordați de UE doar dacă guvernele se angajează să facă reforme. Și banii ar putea fi folosiți în 3 mari domenii: industria „verde” (tot ce înseamnă reducerea poluării), sănătate și digitalizare. Dar digitalizare nu înseamnă să cumpărăm calculatoare la ANAF, ci mare parte va merge spre inteligență artificială, baze de date și alte inovații din domeniu. La digitalizare, cele mai norocoase vor fi Germania și Franța. Obiectivul Franței e să devină un actor important în high tech (adică tot ce înseamnă inteligență artificială, baze de date, servere, roboți etc.)

Fiecare stat va trebui să prezinte un plan în care să explice cum vrea să investească banii UE, condiția asta e bătută în cuie. Banii aceștia nu vor merge pe salarii sau pensii, în niciun caz. Paolo Gentiloni, comisarul european, a spus că nu sunt condiții, dar planul trebuie să respecte ambiții UE și strategia europeană, a explicat pentru ilfattoquotidiano.it. Tot Gentiloni a declarat că cel mai repede s-ar putea accesa 60% din subvenții până la final de 2022. Deci banii nu vin imediat, cum se tot strigă la București. Și cel mai probabil, Italia, Spania și Franța vor fi primele țări care vor beneficia de cei mai mulți bani.

Premierul italian Giuseppe Conte anunța deja ieri că Italia are un Recovery Plan și că trebuie dezbătut. Italienii au cele 7 puncte importante ale planului și vor discuta cu Comisia Europeană. Din planul Italiei nu lipsește reforma sistemului de justiție, reforma Fiscului, reforme fiscale, apoi investiții în industrie pentru a respecta „green deal”, digitalizare și instrumente financiare pentru a ajuta companiile italiene.

Negocierile sunt abia la început și fără unanimitate în Consiliul UE nu se pot debloca banii. Planul anunțat de Ursul Von der Leyen este o mutare prin care Germania încearcă să nu piardă Italia și ulterior toată zona euro, însă trebuie să vedem cum vor reacționa sateliții Germaniei – Austria, Olanda, Danemarca și Suedia.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *