UE oferă ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane pentru a sprijini persoanele din Ucraina şi Republica Moldova

Sursa foto: Wikimedia Commons

Comisia Europeană a anunţat un ajutor umanitar iniţial în valoare de 83 de milioane euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024.

„Atacurile îndreptate intenţionat de către Rusia asupra infrastructurii energetice şi civile esenţiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, şcolile şi reţelele electrice, afectează grav accesul cetăţenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulţi ucraineni rămân fără locuinţă şi au nevoie de asistenţă şi de adăpost în condiţii de ger. Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanţare vine într-un moment crucial”, precizează comunicatul de presă al Executivului european.
Ţinând seama de finanţare, Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectaţi de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanţare, 860 de milioane EUR au fost alocate programelor umanitare din Ucraina şi 66 de milioane EUR pentru sprijinirea refugiaţilor care au fugit în Republica Moldova, ţara învecinată.
Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfăşurarea de operaţiuni în întreaga ţară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice şi sudice.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferinţe imense, a cauzat distrugeri masive şi a declanşat nevoi umanitare majore. Luptele intense şi atacurile continuă să pună în pericol viaţa civililor şi provoacă daune grave locuinţelor, aprovizionării cu apă şi energie electrică, încălzirii şi infrastructurii publice, cum ar fi şcolile şi unităţile medicale. Milioane de persoane au acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de bază.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: