Skip to content
Internațional

UE pregăteşte sancţiuni dure pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina

disquietreservations.blogspot.ro

Europenii speră în continuare să-l convingă prin dialog pe preşedntele rus Vadimir Putin să renunţe la o eventuală invazie a Ucrainei, însă au început vineri să pregătească sancţiuni grele împotriva Moscovei, pentru a descuraja orice agresiune.

„Noi vrem să descurajăm Rusia, avem o analiză convergentă, o hotărâre colectivă de a acţiona şi voinţa de face UE auzită”, a dat asigurări, în faţa presei, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene. „Sancţiunile sunt pe masă. Avem convingerea că riscul unei intervsnţii ruse în Ucraina este real şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm”, a declarat pentru AFP un alt ministru. „Nu avem nevoie de săptămâni pentru a ne pune de acord, aşa cum s-a întâmplat când a fost anexată Crimeea, în 2014”, a subliniat el.

Noi discuţii sunt prevăzute să aibă loc la o reuniune oficială a miniştrilor de Externe din UE, pe 24 ianuarie, la Bruxelles, a anunţat el. Rusia a comasat aproape 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina. Ea dezminte că vrea să treacă la o intervenţie militară, însă nu convinge pe nimeni, notează AFP, potrivit news.ro. „Putin este un jucător de şah”, a declarat un lider european. „Este imprevizibil, însă este momentul oportun (pentru el, n. red.) să acţioneze, pentru că, dacă aşteaptă, Ucraina va fi mai puternică”, a adăugat el.

Un atac cibernetic vizând mai multe site-uri guvernamentale din Ucraina le-a confirmat europenilor temerile. „Este extrem de îngrijorător. Un atac cibernetic poate preceda activităţi militare”, comentează ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg. „Acesta este exact genul de lucruri de care ne temem”, a subliniat omoloaga sa suedeză Ann Linde. „Trebuie să fim foarte fermi în reacţia noastră faţă de Rusia şi să spunem că, dacă au loc atacuri împotriva Ucrainei, noi vom fi foarte duri, foarte puternici şi robuşti în reacţia noastră”, a subliniat ea.

Europenii mizează în continuare pe dialog şi diplomaţie. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat că urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova în vederea unor întâlniri „la toate nivelurile”. „Diplomaţia, mai ales în momente de criză, se caracterizează printr-o mare perseverenţă, o mare răbdare şi nervi solizi”, afirmă ea. Însă Moscova tinde să ignore bunăvoinţa europenilor.

„Eu nu văd niciun motiv să ne aşezăm la masă în următoarele zile, să ne reunim din nou şi să reîncepem aceleaşi discuţii”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, în urma constatării unor divergenţe profunde în consultările avute luni, la Geneva, cu o delegaţie americană şi în urma unei şedinţe a Consiliului NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles.

„Întrebaţi Moscova dacă acesta este un bluf”, a semnalat pentru AFP Jean-Yves le Drian. Moscova cere NATO să renunţe la extinderea sa. Europenii, la rândul lor, se tem de o nouă Ialta, un acord blateral între Washington şi Moscova privind securitatea Europei. Reuniţi la Brest, miniştrii de Externe din UE au lăudat neîncetat coordonarea „absolut perfectă” cu americanii. „Ceea ce contează este disuasiunea, este să fii credibil cu privire la ceea ce se va decide dacă Rusia se angajează într-o nouă intervenţie în Ucraina”, a declarat un oficial european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *