Skip to content
Internațional

UE respinge termenul limită impus de Iran privind acordul nuclear

C

Uniunea Europeană şi miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Marea Britanie au declarat că sunt în continuare angajaţi acordului nuclear cu Iranul însă nu vor accepta termene limită după ce Iranul a anunţat că îşi va reduce unele angajamente, scrie news.ro.

Respingem orice fel de termen limită şi vom analiza felul în care Iranul respectă acordul bazându-ne pe performanţele Iranului privind angajamentele din JPCOA (planul exhaustiv de acţiune) şi NPT (tratatul de ne-proliferare)”, susţin ei.

Miniştrii de Externe din Germania, Franţa şi Marea Britanie precum şi UE au comunicat că regretă reimpunerea sancţiunilor din partea SUA după ce Washingtonul s-a retras din acord şi au adăugat că ei rămân angajaţi pentru a prezerva şi implementa în totalitate acordul nuclear cu Iranul.

Puterile europene rămân „determinate de a continua eforturile pentru continuarea unui comerţ legitim cu Iranul”.

Puterile UE, într-un mesaj indirect către administraţia Trump, au precizat: „Facem apel la ţările care nu fac parte din acord să se abţină din a lua noi măsuri care opresc părţile implicate din a-şi duce la capăt angajamentele”.

Iranul a anunţat retragerea sa parţială din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat în 2015.

Teheranul şi-a pierdut răbdarea cu eforturile Europei de a crea un nou mecanism financiar care ar permite firmelor europene să continue activităţile comerciale cu Iranul şi să evite sancţiunile SUA.

Iranul susţine că anunţul său respectă secţiunile 26 şi 36 ale acordului, care stipulează că Iranul poate lua măsuri dacă una dintre părţi se retrage.

Iranul a anunţat miercuri că încetează să mai aplice ”unele” dintre ”angajamentele” pe care şi le-a asumat în cadrul acordulu

Teheranul a ameninţat că renunţă şi la alte angajamente, dacă statele rămase în Acordul de la Viena nu găsesc o soluţie – în termen 60 de zile -, pentru a relaxa consecinţele durelor sancţiuni americane impuse Republicii islamice în sectoarele petrolier şi bancar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *