Există un risc ca politica de adaptare a UE să nu ţină pasul cu schimbările climatice, avertizează Curtea de Conturi Europeană (ECA), într-un raport publicat miercuri.
„Fenomenele climatice extreme, cum ar fi valurile de caniculă, secetele şi inundaţiile, ne lovesc din ce în ce mai greu şi mai des. Consecinţele lor economice sunt majore. UE se poate baza pe un cadru solid pentru a face faţă impactului schimbărilor climatice. Problema apare însă la punerea în practică a politicilor de adaptare”, avertizează auditorii.
Potrivit raportului, numărul dezastrelor climatice a explodat în UE în ultimii douăzeci de ani. Pagubele provocate au avut şi ele o amploare fără precedent, aşa cum au demonstrat-o recent secetele, valurile de caniculă şi inundaţiile devastatoare din 2024. Valoarea pierderilor economice cauzate de fenomenele climatice extreme în UE a ajuns în ultimul deceniu la o medie de 26 de miliarde de euro pe an. Chiar şi inacţiunea costă: expunerea economiei actuale a UE la o încălzire globală cuprinsă între 1,5 grade Celsius şi 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – această estimare fiind una prudentă – ar duce la pierderi economice anuale cuprinse între 42 de miliarde şi 175 de miliarde de euro, se arată în raport.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News