UE se alătură SUA și ”condamnă cu fermitate declarațiile iresponsabile” ale unor miniștri israelieni

Sursa foto: Twitter

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, ”condamnă cu fermitate declarațiile incendiare și iresponsabile ale miniștrilor israelieni Ben Gvir și Smotrich, care calomniază populația palestiniană din Gaza și solicită un plan de emigrare a acesteia”.

”Strămutarea forțată este strict interzisă, fiind o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar și declarațiile sunt importante”, a criticat într-un mesaj pe platforma X, fostă Twitter, oficialul european, făcând trimitere la importanța declarațiilor în diplomație.

Înaltul Reprezentant al UE se alătură astfel Statelor Unite care au avut un mesaj similar după ceea ce Washingtonul a numit ”o retorică inflamatorie și iresponsabilă”.

Israelul și-a retras unilateral ultimele trupe și coloniști din Gaza în 2005, punând capăt unei prezențe în zonă care a început în 1967, dar a păstrat un control aproape complet asupra granițelor teritoriului.

Guvernul condus de prim-ministrul Benyamin Netanyahu nu a sugerat oficial că are planuri de a evacua locuitorii din Gaza sau că plănuiește să trimită din nou coloniști israelieni.

Însă Ben-Gvir a susținut luni că plecarea palestinienilor și reînființarea coloniilor israeliene ”este o soluție corectă, justă, morală și umană”.

Comentariile sale au venit la o zi după ce ministrul israelian de finanțe de extremă-dreapta, Smotrich, a cerut, de asemenea, revenirea coloniștilor în Gaza, spunând că Israelul ar trebui să ”încurajeze” cei aproximativ 2,4 milioane de palestinieni din enclavă să plece.

Între timp. un înalt oficial israelian a declarat pentru Times of Israel citat EFE și Agerpres că Guvernul israelian negociază cu mai multe ţări, printre care şi Republica Congo, pentru relocarea parţială către acestea a populaţiei palestiniene din Fâşia Gaza după ce se va fi terminat războiul cu gruparea Hamas.

Oficialii israelieni afirmă că 1.139 de persoane au fost ucise în atacurile din 7 octombrie din sudul Israelului, conduse de Hamas, printre care 695 de civili israelieni, inclusiv 36 de copii.

Israelul a răspuns atacurilor cu un bombardament neîncetat și o ofensivă terestră în Fâșia Gaza, care a ucis cel puțin 22.185 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din enclava controlată de Hamas.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL