Skip to content
Politică

UE se pregătește de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Președinta Lituaniei afirmă că Rusia este „practic în război contra Europei”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat sâmbătă cu privire la un „punct fără întoarcere” în conflictul ucrainean, exprimându-şi speranţa că liderii europeni sunt pregătiţi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Suntem într-o situaţie foarte dramatică”, a declarat Barroso, la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. „Am putea să ne regăsim într-o situaţie în care să ajungem într-un punct fără întoarcere dacă escaladarea continuă”, a adăugat el.

„Noi vrem pace, nu război”, a dat asigurări Poroşenko. „Dar suntem prea aproape de frontiera de unde nu mai există întoarcere”, a subliniat el, acuzând din nou Rusia că a trimis trupe şi tancuri pe teritoriul ucrainean.

„În prezent, vorbim de soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi cea a securităţii şi stabilităţii Europei”, a apreciat el.

Întrebat despre eventuale sancţiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei, Barroso a precizat că Comisia Europeană „a pregătit deja opţiuni în cazul în care statele membre decid să înăsprească sancţiunile”. „Sper că vor fi pregătiţi să adopte noi măsuri”, a adăugat el.

„Pot spune că agresiunea rusă nu va rămâne fără răspuns din partea UE”, a declarat Poroşenko, care îi va informa după-amiază pe şefii de state şi de guverne despre situaţia din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, a afirmat că Rusia este „practic în război contra Europei”, făcând apel la europeni să trimită material militar Ucrainei, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Rusia este în stare de război cu Ucraina, o ţară care vrea să facă parte din Europa, ceea ce înseamnă că Moscova este practic în război contra Europei”, a declarat Grybauskaite, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles, în condiţiile în care apar tot mai multe informaţii privind incursiuni ale trupelor ruse în Ucraina, dezminţite de Moscova.

Kievul şi occidentalii acuză Moscova că a trimis în estul Ucrainei soldaţi pentru a susţine rebelii proruşi care luptă cu forţele loiale Kievului, ceea ce Rusia dezminte.

Autorităţile de la Kiev au cerut joi statelor occidentale un ajutor militar „de anvergură” în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *