UE şi ONU solicită acţiuni decisive pentru eradicarea violenţei sexuale în zonele de conflict

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Uniunea Europeană şi ONU au cerut miercuri „acţiuni decisive” în sfera politică şi operaţională pentru a preveni şi eradica violenţa sexuală şi pentru a proteja infrastructura civilă în zonele de conflict, transmite EFE.

„De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei sexuale în conflicte, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană îşi unesc forţele pentru a solicita acţiuni decisive la nivel politic şi operaţional pentru a preveni şi eradica violenţa sexuală şi pentru a proteja infrastructura civilă, inclusiv unităţile sanitare, în zone de conflict”, se arată într-un comunicat al celor două organizaţii.

Textul este semnat de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de reprezentantul special al ONU pentru violenţa sexuală în conflicte, Pramila Patten. Cei doi înalţi oficiali au amintit că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2023 au fost raportate 1.510 de atacuri împotriva instituţiilor sanitare din zonele afectate de conflicte armate, faţă de 1.000 în 2019.”Suntem alarmaţi de această creştere, care împiedică grav accesul supravieţuitorilor violenţei sexuale la asistenţă pentru salvarea vieţii, protecţie, raportare şi reintegrare”, au declarat aceştia.

Josep Borrell şi Pramila Patten au subliniat că violenţa sexuală este „una dintre cele mai devastatoare forme de violenţă comise în principal împotriva femeilor şi a fetelor, dar şi împotriva bărbaţilor şi a băieţilor, în timpul conflictelor armate”.

Aceştia au subliniat că violenţa sexuală afectează „în mod negativ şi profund” sănătatea fizică, sexuală şi reproductivă, precum şi sănătatea mintală a femeilor şi reprezintă „o problemă majoră de sănătate publică şi o încălcare a drepturilor omului ale femeilor”.

„Asigurarea inviolabilităţii unităţilor sanitare în zonele de conflict este esenţială pentru protecţia drepturilor fundamentale ale supravieţuitorilor”, au remarcat aceştia.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: