Skip to content
Internațional

UE și SUA au decis ca mai multe bănci rusești să fie tăiate de la SWIFT. Rezervele Băncii Centrale a Rusiei au fost restricţionate

zugo.md

UPDATE 10.00

Sistemul global de plăţi interbancare SWIFT a anunţat că se pregăteşte să implementeze în următoarele zile noile măsuri ale statelor occidentale care vizează anumite bănci ruseşti, transmite Reuters.

„Colaborăm cu autorităţile europene pentru a înţelege detaliile privind entităţile care fac obiectul noilor măsuri şi ne pregătim să ne conformăm noilor dispoziţii”, se arată în comunicatul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale).

Liderii UE și SUA au decis sâmbătă seara ca mai multe bănci rusești să fie excluse din sistemul de plăți SWIFT. Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Astfel, băncile vor fi împiedicate să facă operațiuni în străinătate, iar exporturile și importurile rusești vor fi blocate, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună, citată de Digi 24.

De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate. Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare. Țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin, se mai arată în declarația comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *