Skip to content
Europa

UE suspendă până la 24 octombrie regula „folosește sau pierzi” privind sloturile aeroportuare, pentru a ajuta companiile aeriene

Facebook

UE va suspenda până la 24 octombrie 2020 cerințele privind sloturile aeroportuare, care obligă companiile aeriene să utilizeze cel puțin 80% din sloturile care le-au fost alocate pentru decolare și aterizare pentru a le putea păstra în anul următor. Derogarea adoptată de Consiliu astăzi este menită să ajute transportatorii aerieni să facă față scăderii drastice a traficului aerian cauzate de criza provocată de coronavirus, precizează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Pare să fie clar acum că această criză nu va lua sfârșit foarte curând. Derogarea de la regula „folosește sau pierzi” până în luna octombrie va contribui la atenuarea impactului economic puternic asupra companiilor aeriene și le va oferi securitate pe parcursul întregului sezon estival”, a declarat Oleg Butković, ministrul croat al afacerilor maritime, transporturilor și infrastructurii și președintele Consiliului.

Derogarea se va aplica de la 1 martie până la 24 octombrie 2020. Aceasta se va aplica, de asemenea, retroactiv, de la 23 ianuarie până la 29 februarie 2020, pentru zborurile între UE și China sau Hong Kong. Data de 23 ianuarie 2020 este data la care autoritățile din China au închis primul aeroport.

Dacă situația gravă actuală persistă, măsura poate fi prelungită rapid prin intermediul unui act delegat al Comisiei. Comisia va monitoriza situația și va prezenta un raport cu privire la aceasta până la 15 septembrie 2020.

Introducerea derogării de la cerințele privind sloturile a necesitat o modificare a regulamentului UE privind sloturile orare.

Votul Consiliului cu privire la modificare a avut loc prin intermediul unei proceduri scrise, care s-a încheiat astăzi. Parlamentul European a votat la 26 martie. Ambele instituții au negociat și au tratat propunerea în regim de urgență.

Regulamentul de modificare urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE la 31 martie 2020, scrie caleaeuropeana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *