UE susține Ucraina, Moldova și critică Georgia, potrivit unui document în lucru

Sursă foto: Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană va continua să sprijine ferm Ucraina în lupta sa împotriva invaziei neprovocate a Rusiei și va continua să ofere tot sprijinul său Moldovei în eforturile sale de aderare la blocul celor 27 de membri, potrivit proiectului de concluzii al unui summit programat pentru săptămâna viitoare.

Proiectul, a cărui copie a fost văzută de RFE/RL, avertizează Georgia că mișcările legislative recente – similare celor luate de Moscova – pentru a înăbuși opoziția politică și a restricționa drepturile comunității LGBT „pun în pericol” calea țării spre integrarea în instituțiile euro-atlantice.

Documentul, care poate fi modificat înainte de summitul din 17-18 octombrie de la Bruxelles, spune că blocul continuă să dea dovadă de „angajament neclintit” în furnizarea de toate tipurile de sprijin Kievului „atât timp cât este nevoie și cât de intens este necesar”, adăugând că „Rusia nu trebuie să câștige”.

În timp ce își reia sprijinul pentru o pace bazată pe principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional, UE reafirmă în proiectul de concluzii că „nicio inițiativă cu privire la Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina”.

Proiectul cere, de asemenea, „intensificarea rapidă a sprijinului militar și accelerarea livrării acestuia”, cu accent pe sistemele de apărare aeriană, muniție și rachete.

UE salută, de asemenea, angajamentul luat în iunie de Grupul celor 7 țări industrializate (G7) de a furniza Ucrainei un împrumut de aproximativ 45 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, garantat cu veniturile din activele rusești înghețate în străinătate.

Consiliul European va solicita, de asemenea, o integrare mai profundă a sistemului energetic al Ucrainei cu cel al UE înainte de sezonul rece și în fața atacurilor repetate ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Proiectul de declarație mai spune că blocul va cere „aplicarea completă și eficientă” a sancțiunilor împotriva Rusiei și măsuri punitive suplimentare pentru a contracara ocolirea acestora.

Documentul exprimă, de asemenea, „sprijinul puternic” al blocului comunitar pentru calea de aderare a Republicii Moldova la UE și „angajamentul său neclintit” față de suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Moldova, care a primit statutul de candidat în iunie 2022 împreună cu Ucraina și a deschis negocierile de aderare în iunie, se confruntă cu alegeri prezidențiale cruciale și cu un referendum privind apartenența la UE pe 20 octombrie. Țara este, de asemenea, ținta unei campanii de dezinformare rusești menită să împiedice realegerea președintelui pro-occidental Maia Sandu.

UE „condamnă încercările persistente ale Rusiei de a folosi manipularea și interferența informațiilor străine pentru a submina alegerile democratice și alegerea poporului moldovenesc pentru un viitor european prosper, stabil și pașnic”, se mai arată în proiect.

În cazul Georgiei, Bruxelles-ul va relua, de asemenea, „îngrijorarea serioasă cu privire la cursul de acțiune din Georgia care contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană”, se arată în proiect.

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a adoptat și a promulgat anul acesta două proiecte de lege care au stârnit proteste populare masive și critici dure din partea Bruxelles-ului și Washingtonului.

Una dintre legi este cea privind „influența străină”, văzut ca fiind similar cu legea „agentului străin” adoptată în urmă cu câțiva ani de Rusia. Legea permite Kremlinului să înăbușe opoziția politică și să restricționeze libertatea de exprimare. A doua este o măsură care limitează drepturile persoanelor LGBT în numele protejării „valorilor familiei tradiționale”.

Ambele legi au fost adoptate în ciuda opoziției președintelui Salome Zurabișvili.

În proiectul de declarație, Bruxelles-ul reamintește că neinversarea cursului actual de acțiune pune în pericol calea Georgiei în UE, ceea ce duce de facto la oprire. UE „solicită Georgiei să adopte reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile de bază ale integrării europene”.

În timp ce reafirmă sprijinul blocului pentru dorința poporului georgian de a adera la UE, proiectul avertizează, de asemenea, actualul guvern al Georgiei să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestei luni „sunt libere și corecte”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: