Skip to content
" "
Politică

UE ține morțiș să pedepsească România pentru Legea supermarketurilor

jurnal24.ro

Uniunea Europeană (UE) ține morțiș să pedepsească România pentru așa-numita „Lege a supermarketurilor”. Citiți mai jos despre cele mai recente evoluții ale acestui caz.

Comisia Europeană (CE) a respins recent argumentele cu care autoritățile române au promovat Legea care impune marilor comercianți să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali. În urma respingerii acestor argumente, Comisia a fost nevoită să închidă dosarul inițial privitor la această lege, iar pasul următor presupune în mod automat declanșarea procedurii de infringement, scrie Profit.ro.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Amintim că Parlamentul României a aprobat, pe 8 iunie, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporție de 51% alimente din producția internă. Aceasta ar trebui să intre în vigoare în 6 luni de la promulgare, iar între timp Guvernul ar trebui să elaboreze normele de aplicare.

Pe 28 iunie, chiar înainte de promulgarea legii, CE a adresat autorităților române o solicitare de informații cu privire la noile reglementări, conform sistemului EU PILOT. Sistemul a fost introdus în 2010 pentru toate cazurile care privesc punerea corectă în aplicare a dreptului UE sau conformitatea dreptului național cu dreptul UE, fiind vorba de tratarea unor astfel de cazuri în stadiu incipient.

Citiți mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *