Skip to content
Internațional Politică

UE, un faliment economic: a distrus Grecia cu măsurile de austeritate, dar a salvat băncile și companiile

eleconomista.es

Grecia a fost primul stat din UE care și-a cerut ieșirea din zona euro, dar n-a avut nici ambiția, nici curajul și nici atât puterea să ducă la bun sfârșit acest proiect, care la vremea respectivă era văzut drept „sfârșitul Greciei”, deși, rămași în UE și în zona euro, se pare că grecii nu și-au îmbunătățit semnificativ nivelul de trai în ultimii 4 ani și continuă să fie sacrificați de Uniune doar pentru a da un exemplu în Europa.

În pragul alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană se comportă ca un cămătar disperat, care nu mai ține cont de nimic și este dispus să sacrifice totul pentru a-i pedepsi pe greci. Astfel, UE în ultimele luni a aplicat un șantaj la adresa Guvernului de la Atena, spunând că nu vor mai acorda ajutor financiar Greciei dacă nu se modifică legea astfel încât să se poată pune poprire pe prima casă.

Legea Katseli, cea care impiedică poprirea pe prima casă a grecilor (n.r. prima casă nu se referă la proiectul din România, ci este vorba despre prima casă pe care o dețin cetățenii) a fost criticată încă din 2015 de reprezentanții UE, dar mai ales de bănci. Motivul este simplu: legea Katseli împiedica băncile din Grecia să pună poprire pe locuințele grecilor și nu-și mai puteau recupera datoriile. Dacă privim în România, băncile exact acest lucru fac, în timp ce diferite grupuri le plâng de milă.

Statisticile arată că peste 135.000 de familii din Grecia și-au salvat casa de bănci cu ajutorul legii Katseli. Dacă băncile ar fi atacat locuințele grecilor, s-ar fi recuperat 17 miliarde de euro din datorii.

UE, cămătarul de serviciul

Pe 29 martie 2019, Parlamentul grec a aprobat excluderea de la poprire pe locuințe pentru primele case cu o valoare până în 250.000 de Euro, cu condiția ca debitorul să aibă un venit mai mic de 12.500 Euro pe an dacă e singur și 20.000 în cazul căsătoriei. De asemenea, Guvernul Tsipras a stabilit și posibilitatea ca debitorul să-și poată recupera locuința, caz în care ar fi trebuit să plătească 120% din valoare în tranșe lunare cu o rată a dobânzii egală cu Euribor pe 3 luni plus 2%.

UE a refuzat proiectul Greciei, considerând că măsura este prea lejeră pentru cetățeni. Astfel, Atena a coborât valoarea locuințelor la 175.000 de Euro, iar pentru împrumuturile comerciale, protecția clădirilor va scădea de la 130.000 de Euro la 100.000 de Euro.

În această problemă, Uniunea Europeană n-a avut nicio treabă cu interesul cetățenilor greci, fiind doar concentrată să execute dorințele băncilor, chiar și cu prețul de a-i lăsa pe oameni pe străzi. Pentru că în ultimii 5 ani, scenariul acesta s-a aplicat peste tot în Europa – au pierdut doar cetățenii europeni, iar băncile au avut doar de câștigat; UE a ajutat doar băncile și pe cetățeni i-a îngropat în datorii sau le-a tăiat veniturile.

UE, un faliment economic

Dezastrul din Grecia era ușor de prevăzut. El n-a apărut peste noapte, însă UE n-a fost capabilă să prevină acest haos care a transformat Grecia în cel mai sărac stat european. În 2011, Comisia Europeană și FMI anunțau că bugetul Greciei ar putea câștiga 50 de miliarde de Euro dacă ar privatiza anumite companii. Între 2011 și 2017, Grecia a încasat 4,7 miliarde de Euro din 38 de vânzări și alte 7,8 miliarde oferte obligatorii, potrivit bloomberg. Pentru că toți investitortii și toate guvernele din lume au participat la acest șantaj. Se știa că Grecia este disperată să încaseze bani și investitorii au oferit sume cu mult sub valoarea bunurilor cumpărate. Spre exemplu, portul Pireu a fost cumpărat de chinezi cu 368,5 milioane de Euro, și reprezintă prima lor poartă de intrare în Europa de Sud.

Satatele europene s-au gândit să „salveze” Grecia și de fapt au început să pună stăpânire pe economia lor. Franța a semnat acorduri cu Guvernul de la Atena pentru a facilita accesul unor companii publice franceze în domeniul energiei și al apei. Italia, cu Grupul Feroviar al Statului, a pus stăpânire pe o parte din industria feroviară a Greciei. Germania este considerată țara care domină economia Greciei. Compania germană Fraport a semnat un acord, în 2015 (când Grecia traversa cea mai grea perioadă), de 1,2 miliarde de Euro pentru administrarea a 14 aeroporturi. Germania a preluat controlul pe 40 de ani pentru toate aeroporturile turistice majore din țara mediteraneană. De asemenea, germanii s-au mai implicat în rețeau de gaze naturale din Grecia, în telecomunicații, în rafinăriile de petrol. Toate au fost vândute, evident, pentru sume mai mici decât valoarea lor reală.

Măsurile adoptate de creditorii internaționali – UE, FMI și Banca Mondială – au trimis Grecia în urmă cu 20 de ani. Serviciile de sănătate din Grecia au fost reduse cu aproximativ 75% din 2009 și până în prezent, educația nu mai este garantată tuturor cetățenilor, pensiile au fost reduse cu 50%, rata sinuciderilor a crescut cu 40%, numărul persoanelor fără adăpost s-a mărit de 4 ori, iar sărăcia afectează peste 30% din populație. Cazurile HIV și tuberculoză sunt în creștere, la fel și tulburările psihice, arată raportul Comisiei pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei.

La acestea se adaugă și faptul că muncitorii din Grecia au rămas fără drepturi garantate, potrivit unui raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Grecia este în ultima categorie, cu țări precum Algeria, Bangladesh, Egypt, Kazakhstan, Turcia, Ucraina etc. Raportul precizează că Grecia suferă din cauza măsurilor de austeritate, când Guvernul a fost nevoit să reducă drepturile muncitori pentru a satisface cerințele creditorilor și investitorilor internaționali.  

Când grecii erau nevoiți să trăiască în sărăcie, propaganda de la Bruxelles ne spunea că cetățenii Greciei trăiesc prea bine sau că trăiesc peste posibilitățile lor. UE a dus o întreagă campanie de manipulare și propagandă împotriva Greciei (lucru care s-a întâmplat și la Brexit), atacând guvernul și parlamentul și criticând nivelul de trai al grecilor. Pentru că în ultimii 5 ani în Europa cel mai periculos lucru nu a fost terorismul, ci criza economică, unde UE a preferat să-i sacrifice pe cetățenii săi, dar să salveze banii băncilor și companiilor.

Asta nu înseamnă că UE trebuie să dispară. Nu UE este o greșeală, ci oamenii care conduc UE. De aceea votul cetățenilor trebuie să aibă mai multă putere. Nu ne rămâne decât să votăm cu speranța că următorul Parlament European va începe, pentru prima dată, să protejeze cetățenii europeni.

2 comentarii la “UE, un faliment economic: a distrus Grecia cu măsurile de austeritate, dar a salvat băncile și companiile

 1. Mecanismele ocultei mondiale de a săraci și subjuga libertatea națiunilor lumini rata bine cunoscuta de un secol.
  Cunoscând aceste pârghii a acaparării tuturor resurselor naturale de mai marele națiuni, ce soluții se întrevăd pentru contracararea acestora cauze care duc la un efect devastator asupra planetei însăși, făcând abstracție de sclavia și sărăcia care se abate asupra națiunilor invadate de aceste termite care se cred rase superioare ???!!
  Citesc multe statistici, toate ne aduce la cunoștință dezastrul care urmează așa pe felii, toți analiștii, economiștii, oamenii de știință, religiile, etc,etc, unii spun ce trebuie făcut dar habar un au să ne spună cum trebuie făcut.
  Singura soluție fiabilă este implementarea unui curent social în care sa predomine drepturile celui viu, drepturi care trebuie fundamentate pe uzufruct și obligațiile față de natură, deoarece aceste drepturi sunt încălcate de state și guverne prin prisma drepturilor celui mort.
  Drepturile celui mort sun geneza ocultei mondiale a energiilor fosile.
  Salvarea acestei specii care este dominată și controlată de datorii, in schimbul cărora trebuie sa suporte aceste abuzuri a stăpânilor care acaparează toate resursele naturale a națiunilor sub presiunea șantajului.
  Drepturile celui viu vine la pachet cu o tehnologie nontemodinamica, tehnologie prin care se va reușit multiplicarea sarcini elementare folosind mișcarea inteligenta a materiei, dar cu îndeplinirea unor condiții care nu se negociază sau compromite.

 2. Foarte subiectiv scris articolul. Aproape propagandism. Grecii s-au bagat in datorii, nu i-a bagat nimeni pe greci, la fel cum nu ne baga nimeni pe noi, romanii , acum in datorii… Noi ne bagam singuri si apoi DA, suntem vulnerabili la crize economice, dar e din cauza NOSTRA.. nu a UE. Greseala e sa crezi ca banii UE vin fara obligatii. Gresit! Nimic nu este gratis, pretul cerut este deschiderea de piete pentru firmele vestice la tine in tara.. politicienii nostri stiu insa acest lucru, acesti politicieni care se fac ca uita acum si vor doar rosii romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *