Skip to content
Internațional

UE va avea nevoie de miliarde de euro pentru satisfacerea ambiţiilor în materie de apărare (raport al Curţii Europene de Conturi)

politeka.net

Uniunea Europeană va avea nevoie de miliarde de euro pentru a-şi alinia capabilităţile militare la ambiţiile afişate, afirmă Curtea Europeană de Conturi, într-un raport publicat joi, care atrage atenţia asupra obstacolelor din calea eforturilor Uniunii de a-şi întări politica de apărare, transmite dpa.

Apărarea implică crearea de capacităţi militare reale, cu un potenţial clar de descurajare a ameninţărilor potenţiale‘, arată Juhan Parts, autor al raportului, avertizând asupra riscului ca ‘actualele iniţiative ale UE în materie de apărare să rămână literă moartă şi să sfârşească fără rezultat’.

Documentul a fost făcut public la câteva zile după ce preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat înfiinţarea, în cadrul viitorului executiv european, a unei direcţii pentru industria de apărare, scrie Agerpres.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a încercat să preia un rol mai activ în probleme de apărare şi să crească cooperarea între statele membre, în contextul în care SUA le-au cerut aliaţilor europeni să-şi asume o parte mai mare de responsabilitate pentru propria lor securitate.

Problema este însă una complicată, având în vedere că apărarea constituie o prerogativă naţională centrală, iar NATO este umbrela principală pentru apărare colectivă.

Alianţa Nord-Atlantică, care include şi 22 de state membre UE, este rezervată faţă de orice proiecte de apărare ale Uniunii care i-ar duplica activitatea sau cu care ar concura pentru resurse.

Raportul Curţii Europene de Conturi arată spre ‘diferenţele strategice clare’ între statele membre, care au percepţii diverse în ce priveşte ameninţările de securitate şi viziuni diferite asupra rolului UE. Absenţa standardelor tehnice comune limitează capacitatea de cooperare între diferite forţe armate.

‘Câteva sute de miliarde de euro’ vor fi necesare pentru ca UE să fie capabilă să se apere fără ajutor, indică raportul, notând că problema este complicată suplimentar de Brexit, având în vedere că Marea Britanie este statul comunitar cu cel mai mare buget militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *