Coletele trimise din China de comercianții cu amănuntul online, precum Shein și Temu, vor fi supuse unor noi controale vamale stricte, ca parte a măsurilor luate de Comisia Europeană împotriva „produselor periculoase” care inundă piața UE. Oficialii de la Bruxelles au îndemnat, de asemenea, legislatorii UE să elimine treptat scutirea de taxe vamale care este permisă pentru coletele sub 150 de euro, care permite furnizorilor străini să vândă bunuri ieftine în Uniune fără a plăti taxe, scrie The Guardian.
Comisia a afirmat că multe dintre miliardele de produse de valoare redusă care intră în UE în fiecare an nu sunt conforme cu legislația sa, iar întreprinderile europene care respectă normele pierd în fața concurenților care vând produse nesigure sau contrafăcute.
„Am observat o creștere a numărului de produse cu valoare redusă vândute de comercianți din afara UE prin intermediul piețelor online”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Henna Virkkunen. „Multe dintre aceste produse, s-au dovedit a fi nesigure, contrafăcute sau chiar periculoase, astfel încât nu respectă adesea standardele noastre.”
Anul trecut, 4,6 miliarde de colete de valoare redusă au intrat în UE, echivalentul a 12 milioane pe zi, de trei ori mai mult decât în 2022. Mai mult de 91% din coletele cu o valoare mai mică de 150 de euro au provenit din China, unde Temu și Shein produc și expediază majoritatea bunurilor lor.
Într-un document de orientare publicat miercuri, Comisia a declarat că va colabora cu autoritățile vamale naționale din cele 27 de state membre ale UE pentru a se concentra asupra produselor nesigure vândute online, inclusiv prin intensificarea supravegherii pieței și a testelor.
Creșterea numărului de produse ieftine cumpărate online sporește presiunea asupra autorităților vamale, a declarat Comisia. Aceasta a făcut apel la legislatorii UE – statele membre și deputații europeni – să elimine scutirea de taxe vamale pentru importurile cu prețuri mai mici de 150 de euro, în conformitate cu propunerile din mai 2023.
Executivul UE este preocupat de daunele aduse mediului de avalanșa de importuri ieftine, de la poluarea implicată în producția și transportul acestora până la „provocările serioase” puse autorităților europene de reciclare, care trebuie să se ocupe de produse de calitate scăzută, toxice sau greu de reciclat.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News